BRUSSEL - De 47-jarige Claude Rolin wordt op 1 januari 2006 de nieuwe nummer twee bij de christelijke vakbond ACV. Rolin volgt dan Josly Piette op als algemeen secretaris, de belangrijkste functie in het ACV na die van voorzitter Luc Cortebeeck. Piette vertrekt met vervroegd pensioen.

De uitverkiezing van Claude Rolin door het nationaal ACV-bestuur komt ruim op tijd. De Luxemburger krijgt veertien maanden om zich in te werken als opvolger van Josly Piette, die al sinds 1992 mee de top uitmaakt in de grootste vakbond van het land, samen met twee opeenvolgende (Nederlandstalige) voorzitters: Willy Peirens en Luc Cortebeeck.

Met de vroege uitverkiezing van Rolin vermijdt het ACV in ieder geval een openlijke opvolgingsstrijd, zoals die in de afgelopen maanden de socialistische vakbond ABVV op stelten heeft gezet. Pittig detail: bij zijn uitverkiezing in 1992 kreeg Piette forse tegenwind van de toenmalige tegenkandidaat Willy Thijs.

In Vlaanderen is Claude Rolin een onbekende vakbondsleider, maar binnen de Franstalige vleugel CSC heeft hij al zijn strepen verdiend. Hij is sinds 1996 gewestelijk secretaris voor de CSC in de provincie Luxemburg en sinds 1997 voorzitter van het overkoepelende Waals regionaal comité en lid van het nationale ACV-bestuur.

Hij staat bekend als een pragmatische vakbondsman, die niet alleen gestudeerd heeft (politieke, sociale en economische wetenschappen), maar ook als arbeider in de bouw- en houtindustrie zelf op de werkvloer heeft gestaan. Pas op 29-jarige leeftijd, in 1986, werd hij een vakbondsvrijgestelde.

Rolin komt aan het hoofd te staan van de grootste vakbond in Wallonië, de CSC. Die wordt in Vlaanderen nog altijd bekeken als het kleine broertje van de socialistische FGTB, maar de uitslag van de sociale verkiezingen bewijst het tegendeel: 49% van de stemmen in Wallonië waren voor de CSC, tegen 45% voor de FGTB.

Binnen de christelijke vakbond zelf blijft de Vlaamse ACV-vleugel dominant.

(jir)