Familiefoto met 25 luidt nieuw tijdperk in
DUBLIN - De leiders van alle 25 EU-landen hebben aan het eind van de dag de uitbreiding van de EU gezamenlijk gevierd in de Ierse hoofdstad Dublin. Bij de residentie van president Mary McAleese werden alle nationale vlaggen en de EU-vlag gehesen. De ceremonie kwam aan het einde van een dag feestvieren in de hele Europese Unie. De eindceremonie werd verstoord door protest van een duizendtal antiglobalisten.
Tijdens de ceremonie voerden een koor en orkest Ode aan de Vreugde, de finale van de Negende Symfonie van Beethoven, uit. Dat is het officiële volkslied van de Europese Unie. De Ierse dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney las en gedicht voor waarin hij de wedergeboorte van Europa loofde. ,,Op een dag dat nieuwkomers verschijnen, laat het een thuiskomst zijn'', zo luidde een dichtregel. Toen de vlaggen waren gehesen feliciteerden de EU-leiders elkaar uitbundig.

De Ierse premier Bertie Ahern had de 25 EU-leiders eerder ,,met trots en hoop'' welkom geheten. ,,Europa heeft vreselijk geleden onder het kwaad van tirannie en oorlog'', zei hij. ,,Maar vernietiging, verdeling en pijn hebben aangezet tot een zoektocht naar een betere weg. Die betere weg heeft naar de oprichting van de Europese Unie geleid.''

De vaak gespannen en moeizame toetredingsonderhandelingen met de tien nieuwkomers behoorden tot een ver verleden. Stralende gezichten en hartelijke schouderklopjes zetten de toon toen de staatshoofden en regeringsleiders in Phoenix Park verzamelen bliezen voor de eerste officiële familiefoto na de uitbreiding.

Vervolgens vergaste de huidige EU-voorzitter zijn collega’s op een diner met zalm, gebraden eend en wilde kersen op het menu.

Eerder hadden in Dublin zo'n duizend tegenstanders van de EU gedemonstreerd. Tijdens het afsluitende diner probeerden antiglobalistische actievoerders tot bij de staats- en regeringsleiders te geraken. Toen de ordediensten hen tegenhielden, werd het even grimmig. Vijfentwintig manifestanten werden gearresteerd en een politievrouw raakte gewond aan het hoofd.

De ceremonie had in Ierland plaats omdat het land dit half jaar de EU voorzit. Ze komt op het einde van een dag feestvieren.

Feest in de Europese Unie

Voor de Oost-Europese toetreders betekent het EU-lidmaatschap het eindpunt van vijftien jaar politieke hervormingen: van communistische satellietstaat naar kapitalistische democratie. Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Tsjechië, Hongarije, Cyprus, Slovenië, Polen en Malta zijn vanaf vandaag lid van de Europese Unie.

Dat ging en gaat gepaard met veel symboliek. Zo opende Romano Prodi als voorzitter van de Europese Commissie aan de Italiaans-Sloveense grens een symbolisch hek tussen beide landen.

De voorzitter van het parlement van Slowakije, Pavol Hrusovsky, ging tijdens een speciale zitting gisteren al in op de betekenis van de EU-uitbreiding. ,,In 1989 knipten we het prikkeldraad aan stukken. Voor de generatie die door dat prikkeldraad gevangen is gehouden, is de EU de vervulling van een droom.''

De Hongaarse premier Péter Medgyessy zei dat zijn land altijd al ,,aan de poort van Europa'' lag. ,,Maar het belangrijke verschil is dat we ons nu binnen de poort bevinden''. De uitbreiding van de EU is geen daad van medelijden, zei de Duitse president Johannes Rau in een toespraak in het Poolse parlement. ,,Het is een historische noodzakelijkheid. Een goede toekomst voor het hele continent is in ons aller belang.''

De Poolse premier Leszek Miller, de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Tsjechische premier Vladimir Spidla kwamen vanmorgen samen op een drielandenpunt bij de rivier de Neisse. ,,Onze grote Poolse droom is vandaag waarheid geworden'', zei Miller. De drie leiders gaven het startsein voor de aanleg van een weg die de Duitse plaats Zittau via Polen met Tsjechië verbindt. Spidla zei dat met de uitbreiding van de EU eindelijk de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn overwonnen. ,,Er zijn geen oude en nieuwe landen, er zijn alleen EU-landen'', zei hij. Samen met eurocommissaris Günter Verheugen bezochten de drie een Poolse en een Tsjechische grensplaats, voor ze in Zittau de Europese vlag hesen. ,,We zijn vanmorgen zoveel grenzen overgestoken dat ik niet meer weet in welk land ik ben'', zei Verheugen. ,,Maar we zijn nu zover dat de grenzen die ons ooit verdeeld hielden er niet meer toe doen.''U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig