CHARLEROI - Tijdens zijn 1 mei-toespraak heeft Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe gewaarschuwd voor de communautaire eisen vanuit Vlaanderen, vooral afkomstig van het CD&V/N-VA-kartel. Waakzaamheid was één van de sleutelwoorden in zijn speech, niet alleen tegenover Vlaamse eisen, ook inzake extreem-rechts en de ,,profeten van de vrije markt''.

Van Cauwenberghe stelde vast dat het Waals vertrouwen groeit. Na vier decennia van verval gaat Wallonië er immers niet meer op achteruit. ,,We rijden nu even snel dan het peloton'', luidde het. Dat heeft volgens de minister-president te maken met maatregelen die de Waalse regering heeft genomen.

De Waalse regeringsleider riep op tot algemene waakzaamheid, onder meer tegenover de ,,separatistische wil'' die in Vlaanderen bestaat - vooral bij CD&V/N-VA - om een pak bevoegdheden over te hevelen naar de deelstaten. Volgens Van Cau kan er echter geen sprake zijn van ,,een institutionele vlucht vooruit''.

De Waalse minister-president waarschuwde ook voor de gevaren van extreem-rechts (,,de parasieten van de democratie''). In vergelijking met Vlaanderen heeft Wallonië totnogtoe goed stand gehouden. Maar we moeten meer dan ooit waakzaam blijven, stelde hij.

Van Cauwenberghe richtte ook zijn pijlen op het ,,ideologisch dogmatisme'', of dat nu liberaal of ecologisch is. Zowel Waals MR-minister Serge Kubla als de houding van Ecolo inzake de luchthaven van Bierset en het circuit van Francorchamps kregen er van langs.

Een sneer was er ook voor de cdH. ,,Het is moeilijk om de ideologische uitwassen van de cdH te bekritiseren, want iedereen weet dat die partij geen ideologie heeft. Bij hen is alles wollig en mak om de rechterkant terwille te zijn en toch de linkervleugel niet te verliezen'', dixit Van Cauwenberghe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig