BRUSSEL - Zo'n 16.000 tot 20.000 enthousiastelingen zijn vandaag afgezakt naar de Europese wijk in Brussel. Ze konden er deelnemen aan de vieringen van de hereniging van Europa en de open deurdag in de EU-instellingen.

De Brusselse politie sloot de wijk voor alle verkeer af, ten voordele van de massa Belgen en onderdanen van alle EU-lidstaten. In de Belliardstraat stonden standen van boerenfederaties uit oude en nieuwe lidstaten, die hun producten voorstelden. Grote balen stroo zorgden voor plattelandsgevoel.

In het Leopoldpark was er folkloristische dans. Aan het nabijgelegen Europees Parlement lange wachtrijen. Zo'n 5.000 mensen zouden zijn rondgeleid door EU-ambtenaren.

Ook de Europese Commissie hield open deur, met informatiestands per nieuwe lidstaat en per directoraat-generaal. De tolken van de EU-instellingen zorgden voor vertaling van briefings door de woordvoerders.

Ook het Jubelpark, rechtover het Commissiegebouw, kreeg pakken volk te verwerken. Wie wou snoepen van lokale en andere versnapperingen, moest geduld oefenen. In de vooravond wordt de dag afgesloten met het vertrek van 19 luchtballons. Tenminste, voor zover regen en wind geen spelbreker spelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig