BRUSSEL - In negen van de tien nieuwe EU-lidstaten is over de toetreding beslist bij referendum. In verscheidene landen was de uitslag van het referendum allerminst een op voorhand uitgemaakte zaak. Nu de toetreding effectief is, is er nauwelijks protest of kritiek. Zelfs de apathie lijkt beperkt.

In Tsjechië maakten een vierduizend oud-communisten van de 1 mei-viering gebruik om hun ontgoocheling uit te drukken. Ook de Tsjechische president Vaclav Klaus deed zijn reputatie van euroscepticus eer aan, door te stellen dat zijn landgenoten zich beter voorbereiden op enkele ontgoochelingen in de EU.

Ook in Malta voorspelt de oppositie (van socialisten) ontgoochelingen. De oppositiepartij heeft zich lang tegen Europa gekeerd, maar heeft zich node aangepast na de ja-overwinning in het referendum.

Zeer voorspelbaar is de kritiek van de extreem-katholieken in Polen. Zij hameren erop dat Polen zijn eigenheid moet bewaren in de Unie. Ook de Poolse bisschoppen gingen in een verklaring een heel eind in die richting.

De Poolse bisschoppen vragen nog maar eens om een referendum naar God in de komende Europese grondwet. De EU-voorzitter, Iers premier Bertie Ahern, heeft deze namiddag echter zeer duidelijk bevestigd dat er geen referentie komt naar God, maar wel naar de ,,christelijke waarden''.

En ook voorspelbaar is het protest van de anti-mondialisten. Enkele honderden van hen betoogden zaterdagnamiddag in Dublin, op vreedzame wijze, voor correcties aan de Europese en internationale constructies.

In Dublin, zoals in de andere steden waar gevierd wordt, is er stevige politiebewaking. De veiligheidsdiensten vrezen dat de massale media-aandacht terroristen kan aantrekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig