Discussies over EU-grondwet mogen viering in Dublin niet overschaduwen
DUBLIN - In Dublin begint de plechtigheid voor de uitbreiding van de Europese Unie. EU-voorzitter Ahern wil niet dat het debat over de Grondwet de vreugde vandaag verstoort.

In een uitgebreid Europa is het essentieel dat de wijze van besluitvorming wordt gewijzigd. Dat zei de Ierse premier en EU-voorzitter Bertie Ahern vandaag op een persconferentie voor het begin van de feestelijkheden in Dublin. Toch wou hij op 1 mei enkel in de wandelgangen over de EU-grondwet spreken.

Op de persconferentie waren de voorzitters van de drie belangrijkste EU-instellingen aanwezig: Romano Prodi van de Commissie, Pat Cox van het Parlement en Bertie Ahern van de Raad. Zij wilden het vooral hebben over wat Europa verenigt en over wat voor een heuglijke dag het is voor Europa.

Journalisten hebben van nature echter meer aandacht voor hetgeen waarover onenigheid bestaat. De belangrijkste discussie voor Europa momenteel is de Grondwet. Ahern start volgende week intense gesprekken met de diverse hoofdsteden, met als doel een akkoord te bereiken op de Europese Top van 17-18 juni. Het bereiken van dat doel is voor Ahern topprioriteit en voor Europa absoluut noodzakelijk, aldus de man.

Ahern wil tijdens het officiële deel geen woord horen over de Grondwet. Wel had Ahern bijvoorbeeld een bilaterale ontmoeting met de Spaanse premier Zapatero, waar het thema zeker ter sprake kwam.

Zondagmorgen heeft Ahern ook nog enkele bilaterale ontmoetingen. De namen van zijn gesprekspartners gaf hij niet, wel het thema: de aanstelling van de volgende voorzitter van de Europese Commissie (ter opvolging van Prodi in november). Voor die job is een nieuwe naam opgedoken, de huidige Britse eurocommissaris Chris Patten (conservatief). Of de man kans maakt, is -zoals alles in verband met deze vacature- totaal onduidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig