PS-voorzitter Di Rupo geen fan van Europese uitbreiding
Foto: rr
BRUSSEL - Op een 1 mei-toespraak in Brussel heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo zaterdag gezegd dat hij niet wild is van de Europese uitbreiding. Volgens hem is de uitbreiding slecht voorbereid.

Di Rupo haalde het risico op een algemene verzwakking van het Europees uitbreidingsproject aan. Volgens Di Rupo is dat zo ,,omdat de uitbreiding slecht werd voorbereid als gevolg van de conservatieven en enkele weerspannige regeringen''.

Volgens de PS-voorzitter moet de Europese uitbreiding dan ook bekeken worden als een begin van heropbouw. Alles moet nog gedaan worden, zo luidde het. In die context wil de PS niet weten van de opties van de Europese liberale partijen om meer te liberaliseren en te privatiseren. Di Rupo stelde daar een solidaire samenleving tegenover.

De PS-voorzitter zei dat het risico op delokalisatie moet verminderd worden. Dat kan volgens hem door de teruggave te eisen van overheidssteun, inclusief Europese structuurfondsen, als een bedrijf dat daarvan genoten heeft delokaliseert.

Di Rupo haalde ook uit naar de dienstenrichtlijn van EU-commissaris Frits Bolkestein, die volgens hem tot doel heeft alle obstakels voor een liberalisering van de dienstenactiviteiten in de Europese Unie uit de weg te ruimen. Di Rupo vroeg dat er een commissaris zou worden geïnstalleerd die zich specifiek zou bezighouden met de openbare dienstverlening. Dat is volgens Di Rupo ,,een pijler van ons sociaal model''.

De PS-voorzitter hekelde ook de ,,heksenjacht'' op werklozen en de Vlaamse communautaire eisen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig