-  ATRADIUS. Protest tegen afvloeiingen.
-  BEAP. Nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij.
-  DUFERCO. Enige eigenaar van Carsid.
-  PUNCH. Joint venture met Stora Enso.

ATRADIUS. Protest tegen afvloeiingen.

De vakbonden bij Atradius Namen verwerpen het afvloeiingsplan dat de Nederlandse groep onlangs heeft aangekondigd. De Nederlandse kredietverzekeraar wil in twee jaar 600 banen schrappen (15 procent van het effectief), waarvan 90 in ons land, in de vestigingen Antwerpen en Namen. Volgens LBC en BBTK is het plan een ,,poging tot wederrechtelijk ontslag, eenzijdig beslist, zonder overleg of onderhandeling''.

(belga)

BEAP. Nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij.

België krijgt er binnenkort wellicht een luchtvaartmaatschappij bij. Een groep gewezen werknemers van het failliete Sabena, verenigd in de Belgian Employees Aviation Promotion (BEAP), nam het initiatief en hoopt tegen het einde van het jaar passagiers van en naar Zaventem te vliegen. Dat meldt Yves Leblicq, afgevaardigd bestuurder van BEAP. Het businessplan van de nieuwe luchtvaartmaatschappij voorziet in 350 indienstnemingen tijdens de eerste drie jaar.

BEAP werd in februari 2002 opgericht door ex-werknemers van Sabena met de bedoeling de beste omstandigheden te verkrijgen voor de lancering van een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij. BEAP geeft vandaag meer informatie over de plannen.

(belga)

DUFERCO. Enige eigenaar van Carsid.

De staalreus Arcelor stapt vroeger uit Carsid in Charleroi dan gepland. De participatie van 40 procent wordt overgedragen aan Duferco. Dat schreven verscheidene Franstalige kranten gisteren. De operatie zou de vernieuwing van de hoogoven, gepland in 2007 en goed voor een budget van 70 miljoen euro, niet in gevaar brengen. Duferco had al aangekondigd dat het bij Carsid een nieuwe kapitaalsverhoging van 20 miljoen euro doorvoert. Volgens de vakbondsman Antonio Di Santo (FGTB) schendt dat de akkoorden van 2001, die met steun van het Waals Gewest de krijtlijnen van de metaalindustrie in Henegouwen hertekenden.

(belga)

PUNCH. Joint venture met Stora Enso.

Xeikon International, de dochter van Punch, vormt een joint venture met het Finse papierbedrijf Stora Enso voor de on demand cd- en dvd-verpakkingslijn ,,Stora Enso DBS powered by Xeikon''. De joint venture krijgt de naam Stora Enso Digital Solutions en zal gevestigd zijn in Lier.

(tnl)