GBL verhoogde zijn belang in Suez van 7,2 tot 8 %. Een voorbode voor meer? Op 1 juli ontvangt de holding alvast de 4,5 miljard euro voor Bertelsmann.

DE rijkste man van België is niet meer uit het nieuws te slaan: de vele fusies, overnames en verschuivingen bij grote bedrijven maken dat er ook veel beweging is bij zijn beursgenoteerde holdings NPM en GBL. En dankzij de 4,5 miljard euro die GBL op 1 juli zal ontvangen, bulkt de holding van de liquiditeiten.

Maar precies door het verzilveren van dit grote belang (30 % van de GBL portefeuille), is de koers onder druk gekomen. De beurscorrectie stuurde GBL zelfs 20 % lager. Ondertussen herstelde de koers al wat (gisteren 1,9 % winst), maar het aandeel is duidelijk meer gezakt dan het gemiddelde.

Hans D'Haese, analist bij Bank Degroof, legt uit dat sommigen al op meer rekenden dan 4,5 miljard euro. Bovendien bestaat de portefeuille nu uit zowat 30 % cash en dat brengt weinig op, redeneren beleggers.

Maar D'Haese ziet juist kansen in de huidige koerszwakte: de korting op de waarde van de portefeuille is opgelopen tot zowat 20 % terwijl dat het voorbije jaar gemiddeld 15,5 % was. ,,Als we de cash niet meerekenen, loopt de discount zelfs op tot 30 %", zegt de analist.

Maar Frère heeft niet de gewoonte om liquiditeiten zomaar te laten liggen. De jongste maanden bouwde GBL zijn belang in Lafarge, wereldleider in cement, al op tot boven de 10 %. Dat is goed voor 1,7 miljard euro of 11,5 % van de portefeuille en meteen de op twee na grootste positie. Bij Lafarge is een nieuwe topman aan het werk, die de toppositie van het bedrijf nu ook in aandeelhouderswaarde wil omzetten.

Dat is een principe waarvoor Albert Frère de berg cash van GBL verder zal aanwenden. Bij monde van de cfo (financieel directeur) van GBL werd ook al duidelijk gemaakt dat we geen investeringen in de financiële wereld of farma moeten verwachten. Neen: ,,het zal in industriële bedrijven zijn. En zeker bedrijven die we goed kennen", aldus nog de cfo. Ook niet-genoteerde bedrijven zijn mogelijk.

Bedrijven die nu in portefeuille zitten, kent GBL natuurlijk het allerbeste.

Is de verhoging van het belang in Suez een aanzet tot meer ? Het zou kunnen, want de fusie tussen Suez en Gaz de France zou het belang van GBL zowat halveren. Nu is Suez goed voor 19,3 % van de portefeuille, daar kan dus best nog wat bij.

Total blijft met 31,7 % van de portefeuillewaarde wellicht de solide basis. Behalve meer Suez en Lafarge is ook een nieuwe naam mogelijk. In de bouw? Via NPM is Frère al aandeelhouder van het Franse bouwbedrijf Eiffage.