Het Deense energiebedrijf Dong Energy is bereid dieper in de buidel te tasten om Rendo in lijven.

De Denen zijn bereid 69 miljoen euro te betalen voor het bedrijf uit het Nederlandse Hoogeveen en zouden dat bod ook effectief uitgebracht hebben. Zo melden verschillende Nederlandse klanten. De woordvoerster van Rendo kon gisteren nog niet zeggen of dat effectief was gebeurd. ,,We wachten de aandeelhoudersvergadering van 6 juli af''', was het enige commentaar dat woordvoerster Lut Vande Velde van Electrabel kwijt wou.

De 69 miljoen euro die Dong veil heeft, is hoger dan de 66,5 miljoen euro die Suez-dochter Electrabel wil neertellen voor de leveringsactiviteiten van Rendo. Het zag er oorspronkelijk nochtans naar uit dat Electrabel zijn slag gemakkelijk zou thuishalen. Midden juni adviseerde de raad van commissarissen van het Oost-Nederlandse energiebedrijf de negen gemeentelijke aandeelhouders om op het bod van Electrabel in te gaan. Sindsdien wordt exclusief onderhandeld met Electrabel. Een vroeger bod van Dong werd afgewezen.

Maar sommige aandeelhouders, waaronder de gemeente Hoogeveen, gaven al gauw te kennen het bod van Electrabel te mager te vinden. De aandeelhouders vrezen ook voor een verlies aan banen als Rendo in handen van Electrabel valt. De gemeente Hoogeveen heeft 33 procent van Rendo in handen.

Dong kocht eerder al Intergas Energie en heeft zo al toegang tot de Nederlandse markt voor kleine afnemers. Electrabel is tot op vandaag een elektriciteitsproducent in Nederland met uitsluitend industriële klanten. Met Rendo zou het in Nederland ook stroom leveren aan particulieren. Rendo telt ongeveer 140.000 particuliere klanten. Electrabel voert momenteel ook onderhandelingen met het eveneens Nederlandse Cogas.

(cv)