EEN beetje verrassend kozen de Europese beurzen gisteren volop voor winst, zelfs al wisten beleggers dat ze niet meer zouden kunnen reageren op het Amerikaanse rentebesluit dat pas rond 20 uur onze tijd werd bekendgemaakt.

Maar beleggers leven er al weken naar toe, met heel wat schrik vooral. Daardoor zijn de posities al ingenomen. Zoals reeds vaker gesteld: als er grote vrees is of aandacht voor een bepaald evenement, draait het vaak uit op een non-event. Of dan beginnen de koersen na het zogenaamde slechte nieuws te stijgen.

Een non-event zullen we de Fed-beslissing zeker niet noemen, maar aan de andere kant lijkt het gedrag van de beleggers van de voorbije weken toch weer sterk op dat van een stel konijnen. Zoals ze allemaal al dagenlang gefixeerd zitten te wachten op het rentebesluit van de Fed, als konijnen gebiologeerd door de koplampen van een auto.

Ondertussen verzamelde op Euronext Brussel de Bel-20 een mooie winst, al bleef de index wat achter op de andere Europese indexen. De Bel-20 steeg met 1,5 %, tegen om en bij de 2 % voor de andere Europese beurzen. Beleggers lijken er nu toch van uit te gaan dat de bedrijfswinsten zullen stijgen ondanks de op til zijnde renteverhogingen. Er waren ook gunstige macro-economische cijfers uit Duitsland en Frankrijk. De olie- en de mijnbouwaandelen profiteerden van de stijgende grondstoffenprijzen.

De Bel20 sloot 1,48 % hoger op 3.638,81 punten. De aandelenkorf bevatte 17 stijgers en 2 dalers. Umicore was de grootste stijger met een winst van 2,8 % tot 102,00 euro. ING heeft het koersdoel voor de fabrikant van hoogwaardige materialen verlaagd tot 138 euro en zijn winstramingen voor 2006, 2007 en 2008 verhoogd. De grondstoffenaandelen waren algemeen in trek dankzij de stijgende grondstoffenprijzen. Fortis volgde met een winst van 2,4 % tot 26,12 euro.

KBC won 1,4 % tot 82,20 euro en Dexia werd 1,8 % duurder op 18,62 euro.