SN Brussels Airlines start met de Kameroense overheid een nieuwe luchtvaartmaatschappij.

De Kameroense overheid was al enige tijd op zoek naar een opvolger voor de nationale luchtvaartmaatschappij Cameroon Airlines die geliquideerd wordt. In opvolging van Cameroon Airlines wordt een nieuwe particuliere luchtvaartmaatschappij gebouwd. De keuze daarvoor zou op SN Brussels Airlines gevallen zijn. ,,We hebben nog geen officiële bevestiging'', zei Geert Sciot, de woordvoerder van SNBA gisteravond. Het bericht zou wel al verspreid zijn op de lokale radio. Volgens het persbureau Reuters zou de lokale minister van Financiën het bericht al officieel bevestigd hebben.

Van de oorspronkelijke vier kandidaten waren nog SNBA en Royal Air Maroc in de strijd. SNBA zou het gehaald hebben omdat de ambities van de Belgische luchtvaartmaatschappij net iets verder reikten. SNBA zou in Kameroen een lokale Afrikaanse hub willen uitbouwen, terwijl Air Maroc vooral de lokale markt wou bespelen.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij zal voor 49 procent in handen zijn van de Kameroense overheid en voor de rest in handen van First Delta Air Services. Dat is een consortium, naar Kameroens recht, bestaande uit SNBA en de Kameroense investeringsgroep Cenainvest (Central Africa Investment). SNBA zou de meerderheid hebben in het consortium.

De partijen richten een nieuwe luchtvaartmaatschappij op in het Afrikaanse land. Zo zal een nieuwe licentie aangevraagd moeten worden en zal bekeken worden welke activa en welk personeel van Cameroon Airlines overgenomen worden. Het is de bedoeling om in het najaar van start te gaan in Kameroen. Na Europa is Afrika de tweede thuismarkt voor SNBA.

(cv)