Fiscaal advocaat Werner Niemegeers vindt de fiscale regularisatie discriminerend.

Werner Niemegeers is naar het Arbitragehof gestapt om de ,,discriminerende'' fiscale regularisatie aan te vechten. ,,Ik ben advocaat en word benadeeld tegenover concurrenten die inkomsten niet hebben aangegeven en naderhand regulariseren.''

De regering voerde eind vorig jaar een permanent systeem van fiscale regularisatie in. Bedrijven en particulieren die hun ontdoken (beroeps)inkomsten willen regulariseren, betaalden tot vandaag enkel de verschuldigde belasting, zonder intrest of boetes. Vanaf juli komt er wel een boete van 5 procent bij. Die loopt vanaf 2007 op tot 10 procent. Berouwvolle ontduikers kunnen niet meer vervolgd worden.

Maar ook met die boetes erbij blijft de fiscale regularisatie voordelig, zegt Niemegeers. Wie geen belastingen betaalt, kan meer beleggen en dat levert meer op dan die vijf of tien procent boete. Iemand die gebruik maakt van de regularisatie, houdt in tien jaar netto ongeveer een kwart meer over.

De eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) van 2004 vond Niemegeers geen probleem. ,,In het kader van een strengere anti-witwaswetgeving hebben de mensen toen voor één keer de spons kunnen vegen over het verleden. Deze permanente regularisatie opent de deur voor waaghalzen die gedurende tien jaar rekenen op de lage pakkans en dan alles in één keer regulariseren.''

Het succes van de fiscale regularisatie was tot nu zeer mager. Op 1 juni waren daar nog maar 214 dossiers ingediend, goed voor 5 miljoen euro opbrengst, terwijl die voor dit jaar door de regering op 400 miljoen euro werd begroot. Aangezien de regularisatie vanaf juli duurder wordt, kan het aantal dossier de voorbije dagen wel gestegen zijn.

(cv)