BRUSSEL - Beaulieu International Group zoekt een uitweg uit de fiscale claim. Achter de schermen zijn er discrete contacten geweest om met de BBI tot een schikking te komen, zeggen goedgeplaatste bronnen. De BBI blijkt niet geneigd om Beaulieu er ,,goedkoop'' vanaf te laten komen.

Jan De Clerck ging in 1998 al over tot een schikking met de fiscus voor een recordbedrag van bijna 45 miljoen euro. Dat was een regularisatie voor zijn deel in het oude Beaulieu en voor het systeem dat hij met Verhoeven had opgezet.

Jan De Clerck kwam al bij al goed weg maar de rest van de familie hield voet bij stuk. Recente pogingen om alsnog tot een schikking te komen tegen het tarief ,,Jan De Clerck'', werden door de BBI afgewezen. Toch blijft Beaulieu mikken op een schikking. ,,Iedereen beseft dat dit de beste oplossing zou zijn'', zegt een betrokkene.

De BBI eist 228,5 miljoen euro achterstallige belastingen van Beaulieu, die inclusief basisrente rond de 400 miljoen draaien. Beaulieu heeft altijd beweerd dat de Libanese familie Katchadourian aandeelhouder was in de groep maar volgens het gerecht is dat een stromanfiguur. De vraag is hoe het vrij belangrijke aandeelhouderschap van Katchadourian geregeld is in de fusie. Specialisten zeggen dat de fusie niet risicoloos is voor de adviseurs zoals KPMG en Deloitte die op de fusie werkten. ,,Je kan schuldig bevonden worden aan het meewerken van witwasconstructies.''

(pdd)