Fabelta Ninove slachtoffer van krimpende markt
Voor de 180 werknemers van Fabelta zijn de perspectieven somber. Foto: © Yvan De Saedeleer
BRUSSEL - Fabelta Ninove gaat dicht. De fabriek van viscosegarens (kunstzijde) heeft haar afzetmarkt vrijwel geheel zien wegvallen. Voor de 179 werknemers zijn de perspectieven somber. De vakbonden zagen de bui hangen, maar hadden toch gehoopt op behoud van een deel van de werkgelegenheid.

DAT het niet goed ging bij Fabelta in Ninove, was al langer duidelijk. In een jaar tijd nam de productie met een derde af. De tijdelijke werkloosheid liep in sommige afdelingen op tot 40 procent. ,,We zitten in een crash-scenario'', zegt algemeen directeur Luc Naessens. De viscosegarens die Fabelta maakt en die gebruikt worden in bijvoorbeeld breigoed, gordijnen, matrastijk en meubelstoffen, worden in snel tempo vervangen door synthetische stoffen. Die zijn goedkoper en hebben betere technische eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld beter wasbaar en beter bestand tegen brand. Andere Europese producenten van kunstzijde hadden deze snel krimpende markt al veel eerder verlaten.

,,Er waren heel wat tekenen dat het de verkeerde kant uitging'', zegt Luc Van De Walle van ACV-Textura. ,,Maar dit komt toch hard aan.'' De productie zou, in afwachting van de sociale onderhandelingen, binnen afzienbare tijd worden stopgezet. Veel kansen op het vinden van een nieuwe job zijn er niet voor de productiemedewerkers, denkt Johan Lievens van ABVV-Textiel. ,,We staan met de rug tegen de muur.''

Gehoopt wordt dat enkele werknemers kunnen gaan werken bij Berry Yarns, een zusterbedrijf op dezelfde locatie waar nu zo'n tweehonderd mensen werken. Ook brugpensioen zou een uitweg kunnen vormen voor een aantal werknemers. Maar bij een reorganisatie van enkele jaren geleden zijn er al een aantal oudere werknemers langs die weg afgevloeid. Lievens hoopt dat brugpensioen vanaf 50 jaar toegestaan zal worden. Naessens zegt dat het bedrijf zal proberen zoveel mogelijk mensen opnieuw aan werk te helpen via een tewerkstellingscel en outplacement.

Fabelta geldt als een industrieel monument in de Ninoofse regio. Begin de jaren negentig werkten er nog zeshonderd mensen. Het bedrijf is al sinds 1930 actief als producent van kunstzijde en kwam in 1987 in de Beaulieu-groep terecht. Sinds 1991 hoort Fabelta-Ninove bij de Berry Floor Groep, één van de takken van de vroegere Beaulieu-groep. Berry Floor is ook actief in de productie van synthetische tapijtgarens, gedeeltelijk op het terrein van Fabelta Ninove. Ten slotte heeft Berry Floor ook een houtdivisie die parket en laminaat maakt.

(rmg)

Bladzijde 46: Analyse.