Het postkantoor van het West-Vlaamse Aarsele moet (voorlopig) open blijven.

Dat heeft de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge op eenzijdig verzoekschrift beslist. Dat verzoekschrift werd ingediend door de West-Vlaamse gemeente Tielt, waarvan Aarsele een deelgemeente is. Als De Post het kantoor sluit, moet het bedrijf per dag een dwangsom van 50.000 euro betalen. Vandaag wordt de zaak bepleit voor de rechtbank van Brugge en zal ook De Post gehoord worden.

Het is de eerste keer dat de rechter zich uitspreekt over de sluiting van een postkantoor. De Post is volop bezig met de sluiting van een aantal postkantoren om ze te vervangen door zogenaamde postpunten. Dat zijn verkoopbalies in bijvoorbeeld grootwarenhuizen of krantenwinkels. Het kantorennet van De Post is immers zwaar verlieslatend.

Tegen het einde van dit jaar zou De Post ongeveer honderd klassieke kantoren minder tellen. Het kantoor in Aarsele is een van de kantoren die dicht moeten. De Post telt op dit ogenblik ongeveer 1.300 kantoren.

,,De continuïteit van de openbare dienstverlening mag niet in het gedrang komen'', argumenteert Michiel Van Daele (CD&V), de burgemeester van Tielt. ,,We hebben nog voorgesteld om een lokaal in het gemeentehuis ter beschikking te stellen, zolang er geen beslissing is gevallen over een mogelijk postpunt, maar daar is nooit op gereageerd. De sluiting van een postkantoor zonder de inrichting van een zogenaamd postpunt is voor ons helemaal onbespreekbaar.''

,,Wij zijn het grondig oneens met de gemeente Tielt'', zegt Piet Van Speybroeck, woordvoerder van De Post. ,,De sluiting gebeurt helemaal met respect voor de beheersovereenkomst. Er is ook voldoende overleg geweest met de gemeente.''

(cv)