In de overnamestrijd tegen Mittal heeft Arcelor 4 miljard euro geleend bij Europese banken.

Het staalbedrijf meldt zelf dat het geld dient ,,voor het behoud van de financiële flexibiliteit na de recente acquisities.'' Maar de lening zal goed van pas komen als Arcelor zijn aandeelhouders 5 miljard euro moet uitkeren in de vorm van een superdividend of aandeleninkoop. Dat zal het geval zijn als het bedrijf onafhankelijk blijft en het bod van concurrent Mittal Steel afgewend kan worden.

De lening is afgesloten met een groep banken, waar Fortis deel van uitmaakt. Andere leden van de groep zijn ABN-Amro, Crédit Mutuel-CIC, Dresdner Bank en Natexis Banques Populaires. De lening loopt over drie jaar en heeft een interest die 2,75 procentpunt hoger ligt dan de standaardrente.

De mededeling van Arcelor komt enkele dagen voordat de aandeelhouders van de staalgroep op de algemene vergadering de kans krijgen de bedrijfsstrategie goed- of af te keuren. Morgen worden de aandeelhouders verwacht in Luxemburg. Ze moeten zich onder meer uitspreken over het sterk verhoogde dividend van 1,85 euro per aandeel. Van dat dividend wordt gehoopt dat het een ontradend effect heeft op aandeelhouders die aan Mittal willen verkopen. Maar de kritiek van aandeelhouders op die verdedigingsstrategie is groot. Ook de latere uitkering van 5 miljard euro en de beslissing om de Canadese dochter Dofasco in een stichting onder te brengen, zijn omstreden. Verwacht wordt dat hierover op de algemene vergadering een duchtig woordje zal worden gesproken.

Arcelor maakte gisteren ook bekend een handelsvestiging in Zuid-Afrika te openen. Het gaat om een joint venture met het Britse Mitsui, bedoeld om de Zuid-Afrikaanse autofabrieken te beleveren. Concurrent Mittal heeft in Zuid-Afrika belangrijke productievestigingen.

(rmg)

www.arcelor.com