ABN AMRO maakte matige resultaten bekend en verhuist banen naar lagelonenlanden.

De herstructurering bij ABN Amro heeft geen impact voor België. Dat verklaarde Michel Funck van de Nederlandse bank in Brussel. ABN Amro schrapt 2.400 banen in het westen, en creëert 900 nieuwe jobs bij in lageloonlanden zoals India, China en Polen. Het gaat vooral om werknemers bij de ondersteunende diensten en IT. In België werken ongeveer 400 mensen voor ABN Amro. ,,Daar zitten ook mensen bij die actief zijn bij services operations en IT, maar zij worden niet getroffen door de herstructurering'', verzekerde Funck. Het hardst getroffen door de herstructurering is Nederland (650 banen). In 2004 werden al een duizendtal banen geschrapt bij ABN Amro Nederland. Ook in de Verenigde Staten (620 banen), Brazilië (500), Europa (470 jobs) en Azië (160 banen) komen er afvloeiingen.

Met de maatregel beoogt ABN Amro extra kostenbesparingen van 80 miljoen euro vanaf 2008. Een andere reorganisatie onder IT-personeel levert nog eens 70 miljoen euro besparing op. Daarmee verruimt ABN Amro een eerder aangekondigd besparingsplan met 150 miljoen euro naar jaarlijks 900 miljoen euro vanaf 2008. ABN Amro boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 1 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar lager dan analistenverwachtingen. De inkomsten stegen bijna 27 procent tot 5,6 miljard euro.

Maar de forse stijging was mee te danken aan de overname van het Italiaanse Antonveneta. Zonder de resultaten van de pas verworven dochter boekte ABN Amro in de eerste drie maanden een stijging van de inkomsten van bijna 18 procent. Het bedrijf droeg 96 miljoen euro bij aan de nettowinst.

ABN Amro moest ook meer geld opzijzetten voor moeilijk inbare leningen. Het aandeel van ABN Amro zakte gisteren 2,45 procent.