De economie groeide in het eerste kwartaal met 0,8 procent, het snelste tempo in anderhalf jaar.

Op jaarbasis groeide de Belgische economie met 2,2 procent, precies waar de regering bij het opstellen van de begroting op hoopte. Het is overigens al het derde opeenvolgende kwartaal dat een groeiverbetering werd opgetekend. Met de ,,flash-raming'' van de Nationale Bank is België het eerste land in de eurozone dat groeicijfers publiceert. Met zijn kleine en open economie is België een soort voorspellende indicator voor het economisch klimaat in de hele zone. België exporteert zowat 70 procent van zijn industriële productie, vooral naar de buurlanden en is dus erg afhankelijk van het economisch klimaat dat daar heerst.

Conjunctuuranalist Bart van Craeynest van KBC wijst op het recordhoge ondernemersvertrouwen in Duitsland en zijn collega Ivan Van de Cloot van ING ziet een positieve groeispiraal op gang komen in heel de eurozone.

Duitsland, Italië en nog een aantal kleinere landen publiceren hun groeicijfers op 11 mei. Analisten gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank alleszins tot dan wacht voor ze een beslissing neemt over het verdere rentebeleid.

(lc)