De Zaventemse luchthavenuitbater Biac raadt aan met het openbaar vervoer te komen.

Wie de voorbije dagen zijn auto kwijt wou op één van de parkings van de luchthaven in Zaventem, was er vaak aan voor de moeite. De parkings staan overvol. Autobestuurders moeten dikwijls meer dan een halfuur in het parkinggebouw rondrijden om een plaatsje te vinden en dan gaat het dikwijls nog niet om een echte parkeerplaats, maar om een plaatsje dat in een of ander hoekje is vrijgekomen.

,,Het zijn vooral zakenreizigers die de parkeerplaatsen bezetten'', zegt Paul De Backer, woordvoerder van luchthavenuitbater Bias. ,,Vakantiegangers laten zich meestal afzetten door familie of vrienden.''

Het voorjaar is samen met de herfst de populairste periode voor zakenreizen. Dat leidde in oktober al tot oprispingen van ontevreden reizigers. De drukste dagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag.

Daar komt nog bovenop dat het aantal passagiers dat op Zaventem vertrekt opnieuw het recordniveau bereikt uit 2000. Jaarlijks vertrekken meer dan 7,2 miljoen reizigers vanaf de luchthaven.

De twee grote parkings voor de luchthaven kunnen zo'n 10.000 auto's slikken. Maar er is beterschap op komst. De bouw van een derde parking zit in de laatste fase. De nieuwe parking gaat deze zomer open en zal in een eerste fase plaats bieden aan 2.400 auto's. In een volgende fase kunnen nog eens 2.000 plaatsen worden bijgebouwd, maar die beslissing is nog niet gevallen.

De werken aan de nieuwe parking zijn al zover gevorderd dat luchthavenuitbater Biac 400 plaatsen openstelt om de grootste nood te lenigen. Hij raadt aan om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen.

Ondanks de parkeerproblemen kreeg Zaventem onlangs van de Airport Council International toch de onderscheiding van beste Europese luchthaven. ,,Onze beperkte parkeerruimte was een van de mindere punten'', zegt De Backer. ,,Maar je mag niet vergeten dat onze parking zeer dicht bij het luchthavengebouw ligt, en dat is een punt dat wordt geapprecieerd.''