Het budget van het onderzoekscentrum Imec overschrijdt dit jaar voor het eerst de 200 miljoen.

Het Leuvense Imec sprak die verwachting gisteren uit naar aanleiding van zijn algemene vergadering. Het onderzoekscentrum, dat al twee decennia lang de grenzen van de micro-elektronica verkent, kon vorig jaar rekenen op een budget van 196,6 miljoen euro, een stijging met 23% tegenover 2004. De groei was vooral te danken aan de toename van de inkomsten uit contractonderzoek met de internationale industrie. Zo werkt Imec in het onderzoek naar chipprocestechnologie op zeer kleine dimensies - het zogenaamde nanometergebied - samen met acht van de tien grootste chipsfabrikanten ter wereld. Dergelijke partners leverden samen 162 miljoen euro werkingsmiddelen aan, bijna 30% meer dan in 2004. Het saldo, 35 miljoen euro, is een jaarlijkse toelage van de Vlaamse overheid. Die is volgens Imec noodzakelijk om het langetermijnonderzoek te financieren.

Imec werkte in 2005 mee aan 57 projecten van het Instituut voor Aanmoediging Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT). 139 Vlaamse bedrijven, waarvan 77 kmo's, werkten samen met Imec. Opvallend is dat steeds meer partnerbedrijven niet uit de IT-sector komen - intussen al 45%. Imecs nieuwe businessplan voor de komende vijf jaar, waarover momenteel overlegd wordt met de Vlaamse overheid, benadrukt het belang van de combinatie van verscheidene technologieën.

Bij Imec werken 1.467 mensen, van wie 939 op de eigen loonlijst. De overige zijn academische en industriële residenten en doctoraalstudenten. Het centrum telt momenteel 40 vacatures in Heverlee voor niet-academici. Ook in de Nederlandse vestiging in Eindhoven worden op korte termijn meer dan 20 mensen aangeworven.

(wdp)