De beleggers die het aandeel van Barco sinds eind vorig jaar omhoog jagen, lijken nu gelijk te krijgen. Het eerste kwartaal was beter dan verwacht, de rest van het jaar is veelbelovend.

DE beeldvormingsgroep publiceerde gisterochtend een groei van zijn bedrijfswinst (ebita) met liefst 44% in het eerste kwartaal, tot 9,3 miljoen euro. De omzet nam met een stevige 12% toe tot 172,1 miljoen euro, en het orderboekje kwam na een stijging met 15,8% net niet aan de kaap van 200 miljoen. Die laatste cijfers zijn weliswaar wat geflatteerd door het effect van een duurdere dollar, maar voor het traditioneel zwakke eerste kwartaal mochten de cijfers er zijn. De meeste analisten zagen hun verwachtingen geklopt, en in afwachting van een analistenvergadering schoot het aandeel gisteren tot 5,6% de hoogte in.

Wat vooral positief stemt, is het herstel van de winstgevendheid van de beeldvormingsgroep: de bedrijfswinstmarge steeg van 4,2% een jaar geleden tot 5,4% nu. Topman Martin De Prycker herhaalde op een persconferentie meermaals dat die marge nog een stuk hoger moet. In de komende kwartalen rekent hij op een ebita-marge van rond de 10%.

Een ander pluspunt is dat de resultaten inhoudelijk evenwichtiger zijn dan een jaar geleden. Alle divisies droegen bij tot de winst. Ook Media & Entertainment (led-schermen, digitale cinema,...), dat profiteerde van de sterke vraag in de evenementenmarkt en van de focus op rendabele projecten. De divisie zette een verlies om in een bedrijfswinst van 4,4 miljoen. Ook digitale cinema lijkt nu eindelijk aan te slaan en zou dit jaar voor het eerst een lichte winstbijdrage kunnen leveren, denkt De Prycker.

Barco Manufacturing Services of BMS (assemblage van elektronische componenten), de andere divisie die een jaar geleden rode cijfers schreef, kon dankzij een herstructurering 2,4 miljoen winst boeken. En dat komt het bedrijf goed van pas in de onderhandelingen die het momenteel voert met kandidaat-overnemers van BMS. ,,We staan nu minder onder druk om tegen om het even welke prijs te verkopen'', aldus De Prycker. Er daagden verscheidene industriële spelers op die geïnteresseerd zijn in bepaalde onderdelen van de divisie. ,,Er is ook nog één partij die het geheel zou willen kopen'', wist de ceo, die voor het jaareinde de knoop over BMS wil doorhakken.

Met uitzondering van BarcoView (hoogwaardige beeldschermen) gingen de winstmarges in de andere divisies wel achteruit. Bij Control Rooms, dat maar net uit het rood bleef, was dit volgens De Prycker te wijten aan tijdelijke problemen door de invoering van een nieuw ERP-softwaresysteem. In de divisie Presentation & Simulation werd de margedaling - het gevolg van een gewijzigde productmix - dan weer gecompenseerd door een hogere omzet. Bij de kleinste divisie, BarcoVision (industriële inspectiesystemen), speelde vooral de zwakkere conjunctuur in de textielmarkt.

Voor het huidige kwartaal voorspelt Barco een ebita van 15 à 20 miljoen op een omzet van 195 tot 205 miljoen euro. Onder meer ING en KBC Securities toonden zich positief over die prognose.