-  Algemeen
-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  Media & InternetAlgemeen

De economische groei in ons land versnelt. Het eerste trimester is het bruto binnenlands product gestegen met 0,8 procent tegenover het laatste kwartaal in 2005. Op jaarbasis was er een groei met 2,2 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank.

De digitale kloof is kleiner geworden. In 2006 zijn er meer dan een miljard internetgebruikers en zowat twee miljard gsm-gebruikers. In een rangschikking van het onderzoeksinstituut Economist Intelligence Unit behoudt Europa zijn dominante positie. België behoudt zijn zeventiende plaats.

Auto

Het personeel van NedCar in Born steunt het akkoord dat de bonden en de autofabrikant dinsdag sloten. Vóór 1 april 2007 vallen bij de Nederlandse autofabrikant geen ontslagen. Een team deskundigen gaat op zoek naar een vervangend model voor de Smart ForFour, die niet langer in Born gemaakt wordt.

De Europese Commissie is een procedure gestart tegen de steun die het Vlaams Gewest aan Opel Antwerpen wil geven. De 5,3 miljoen euro is bestemd voor de opleiding van werknemers, maar de Commissie betwijfelt of dit wel extra werkgelegenheid zal meebrengen. Brussel vermoedt dus onrechtmatige overheidssteun.

Honda Motor heeft het afgelopen boekjaar recordcijfers gerealiseerd. De nettowinst steeg met 22,8 procent tot 597 miljard yen (4,4 miljard euro). De derde grootste automaker van Japan verwacht wel dat dit jaar een einde komt aan de reeks van vijf jaar recordwinsten.

Chemie & Farma

Het Amerikaanse chemiebedrijf Engelhard verwerpt het vijandig overnamebod van zijn Duitse concurrent BASF . 's Werelds grootste chemiebedrijf biedt 4,9 miljard dollar voor Engelhard.

Consumptie

De frisdrankenfabrikant PepsiCo , wereldwijd de nummer twee na Coca-Cola , heeft in het eerste kwartaal 12 procent meer winst geboekt. In de VS daalde het frisdrankenverbruik, maar de groep maakte dat goed door meer te verkopen in China, het Midden-Oosten, Argentinië en India.

De Belgische aardappelbedrijven verwerkten in 2005 twee miljoen ton aardappelen tot frieten, kroketten en andere producten. Dat is vier keer zoveel als vijftien jaar geleden. De sector haalde daar vorig jaar een omzet van 646 miljoen euro mee.

Diensten

De touroperators noteerden voor het afgelopen winterseizoen een daling van 12,3 procent in het aantal georganiseerde reizen. Egypte en Turkije zijn de grote verliezers, Spanje wordt opnieuw marktleider in de vliegvakanties.

De voorzitter van de rechtbank in Brugge verbiedt De Post haar kantoor in Aarsele te sluiten. Dat gebeurt op eenzijdig verzoekschrift, uitgaande van het stadsbestuur van Tielt. Dat dringt op aan op de inrichting van een Postpunt vóór het postkantoor sluit. Vandaag zitten de betrokken partijen rond de tafel.

De traditionele briefwisseling heeft volgens De Post nog toekomst, ondanks het toenemend succes van elektronische communicatiemiddelen. Uit een onderzoek van De Post blijkt dat 97 procent van de Belgen dagelijks zijn postbus licht. Driekwart leest onmiddellijk de briefwisseling, wat gemiddeld 7 minuten per dag in beslag neemt.

Energie & Grondstoffen

Reibel brengt zijn energiefiliaal Belpower Italia nog dit jaar naar de beurs. Het logistiek- en energiebedrijf wil met de beursgang 25 miljoen euro vers kapitaal ophalen. De keuze van de beurs ligt nog niet vast, zowel Euronext Brussel als Parijs behoren tot de mogelijkheden.

Sommige Belgische aandeelhouders van de Franse nutsgroep Suez stellen de ruilverhouding bij de geplande fusie met het Franse gasbedrijf Gaz de France ter discussie. Zij dringen aan op een gunstigere ruilvoet.

Financiën

De bankverzekeraar ING besteedt de banen van 350 IT-medewerkers uit aan LocigaCMG . Het uitbestedingscontract maakt deel uit van een omvangrijker project waarbij ING 2.200 banen wil uitbesteden. Het contract heeft een waarde van meer dan 200 miljoen euro en heeft een looptijd van zes jaar.

ABN Amro schrapt wereldwijd 2.400 banen. De grootbank creëert tegelijkertijd 900 werkplaatsen in lagelonenlanden, hoofdzakelijk in India. In België sneuvelen geen banen. ABN Amro maakte gisteren ook teleurstellende resultaten bekend.

Industrie

De koers van de cyclotronproducent IBA is gisteravond op Euronext Brussel 8,98 procent hoger gesloten. Ook het verhandelde volume lag erg hoog. Concreet nieuws was er niet. Wellicht reageerden beleggers op een eerdere mededeling dat dit jaar mogelijk nog vijf protontherapiecontracten worden toegewezen.

De beeldvormingsgroep Barco heeft in het eerste kwartaal van 2006 zijn nettowinst met de helft zien stijgen tot 7,4 miljoen euro. De verkoop van schermen voor digitale cinema verdriedubbelde. Ook de vooruitzichten zijn rooskleurig.

De Belgische bouwgroep Besix heeft in 2005 de grens van een miljard euro omzet gehaald. De winst steeg met 27 procent tot een record van 36,2 miljoen euro. Besix, dat veel werk heeft in de Golfstaten, werkt ook aan enkele overnames.

Het staalconcern Arcelor , dat een bod van Mittal Steel probeert af te weren, heeft een lening gekregen van 4 miljard euro. De lening, die loopt over drie jaar, moet Arcelor toelaten zijn ,,financiële flexibiliteit'' te bewaren, na recente acquisities.

Een honderdtal werknemers van Siemens uit Huizingen heeft gisterochtend de Belgische hoofdzetel van de groep in Anderlecht geblokkeerd. Ze protesteerden tegen de gang van zaken bij de onderhandelingen over de geplande herstructurering. Daarbij staan 92 van de bijna 2.000 banen op de tocht.

Media & Internet

Bij de dagbladen van Wegener in Nederland moeten ruim driehonderd banen verdwijnen. Het concern wil 30 miljoen euro bezuinigen. Ongeveer de helft van de banen die verdwijnen, betreffen journalistieke functies.