Sabena betaalde toplui in het zwart
Premies werden midden de jaren negentig via een constructie in Bermuda uitbetaald.

Het gaat om de zaak Sabbel Insurance, die door onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen van de rest van de zaak afgezonderd werd. TerZake kon stukken van het dossier inkijken.

In de jaren negentig zouden toplui van onze nationale luchtvaartmaatschappij premies in het zwart uitbetaald gekregen hebben.

Dat gebeurde via een constructie die via Bermuda liep. Sabena had daar eind 1991 een vennootschap met de naam Sabbel opgericht, met als doel niet luchtvaart-gebonden activiteiten te verzekeren, zoals het Rwandese hotel Milles Colinnes. Sabena keerde fikse premies uit aan die vennootschap, maar er waren zelden schadegevallen. Sabbel realiseerde mooie winsten die dan werden uitgekeerd aan de directieleden.

Het systeem werd door de toenmalige topman Pierre Godfroid opgezet om nieuwe topmensen te kunnen aantrekken en naar behoren te kunnen verlonen. Hijzelf spreekt in zijn verklaringen van een salary split . Maar naar verloop van tijd werd het systeem niet alleen meer voor de nieuweling toegepast. Geld van Sabbel zou bovendien gebruikt zijn om een staking eind 1995 te breken. Het directiecomité zou in vijf jaar tijd via het systeem in totaal 2,4 miljoen euro in het zwart op zak gestoken hebben. Toen Paul Reutlinger aan de macht kwam, werd het systeem stopgezet. TerZake suggereert dat de kennis van het systeem tegen andere toplui gebruikt werd om Sabena zonder al te veel weerstand leeg te zuigen.

(cv)