Erop of eronder voor Audi Brussel
Gisteren werd er niet gewerkt bij VW Vorst. De uitslag van het beslissende referendum zal vandaag allicht in de vooravond bekend zijn. Foto: © BELGA
De werknemers van wat Audi Brussel moet worden, beslissen vandaag over hun overleving.

DE omvorming van de autofabriek van Volkswagen Vorst tot een productievestiging van Audi botst op zwaar verzet bij een (groot?) deel van de 2.200 overgebleven VW-werknemers. De arbeiders van de ochtendploeg legden gistermorgen het werk neer en ook de namiddagploeg ging niet aan de slag.

Heel wat arbeiders in Vorst zien de plannen van Audi niet zitten. Ze wijzen de voorgestelde werktijdverlenging - van 35 naar 38 uur per week - en het verlies van enkele premies af. Daarmee zouden de arbeids- en productiekosten met 20 procent omlaag moeten gaan (DS 24 februari). De inleveringen zijn volgens de directie een essentiële voorwaarde voor de toekomstige productie van twee Audi-modellen in Brussel.

De vakbondsdelegaties hadden zich al neergelegd bij dat scenario en stonden klaar om hierover maandagmiddag een intentieverklaring te ondertekenen met de directie van VW en Audi. Maar verder dan een vrijblijvende parafering gingen ze niet.

De stakende arbeiders dwongen de vakbondsafgevaardigden om alsnog een referendum te organiseren. Dat zal vanmiddag gebeuren. De uitslag zal allicht in de vooravond bekend zijn.

De sfeer in de VW-fabriek was gisteren erg gespannen. De délégués hielden hun aanhang op geïmproviseerde informatievergaderingen voor dat ze ,,met vuur spelen'' en door de staking ,,de overleving van de fabriek op het spel zetten''. Maar hun argumenten konden de boze actievoerders niet vermurwen. Vooral Franstalige leden van de socialistische metaalvakbond veegden elke toegeving van tafel.

Voor de onderhandelaars van de drie vakbonden is de inzet van de stemming van vandaag nochtans overduidelijk: als het referendum geen jawoord oplevert, zal Audi alle investeringsplannen voor Brussel opbergen en komt de sluiting van VW Vorst - die nog maar net afgewend leek - opnieuw heel erg dichtbij. Mogelijk vervallen dan ook de afspraken over de ontslagpremies voor de 2.050 vrijwillige vertrekkers en de 950 bruggepensioneerden.

De federale minister van Werk, Peter Vanvelthoven (SP.A), deed gisteren een oproep aan de VW-werknemers ,,om het gezond verstand te laten zegevieren''. Van de nationale vakbondsleiders kwam dergelijke oproep niet.