Nuon heeft tijdens het vierde kwartaal verlies gemaakt. Het weer was een van de spelbrekers.

De zachte winter, hogere inkoopprijzen voor energie en een afwaardering van belastingvoordelen hebben de Nederlandse energiegroep Nuon tijdens het vierde kwartaal met een nettoverlies opgezadeld. Nuon ging 10 miljoen euro in het rood.

De kwartaalomzet daalde met 10 miljoen euro tot 1,39 miljoen euro. Het warme weer scheelde Nuon 100 miljoen euro aan omzet omdat het gasverbruik gevoelig lager lag, vergeleken met het vierde kwartaal 2005. Bestuursvoorzitter Ludo van Halderen schatte dat de gezinnen die klant zijn bij Nuon tijdens de laatste drie maanden van het jaar gemiddeld 50 euro minder gas hebben verbruikt.

Verder heeft Nuon de gestegen inkoopprijzen in 2006 niet volledig doorgerekend aan de klanten. Dat drukte eveneens op de winstmarge. De kans op doorrekening is bovendien zeer klein geworden. De groothandelsprijzen voor elektriciteit zijn immers aan het dalen.

De financieel directeur van Nuon, Doede Vierstra, verwacht zelfs dat de energierekening van de gezinnen dit jaar zal dalen door de dalende groothandelsprijzen.

Ten slotte moest Nuon tijdens het laatste kwartaal van 2006 latente belastingvorderingen afwaarderen omdat de overheid het takstarief heeft verlaagd.

Over heel 2006 zag Nuon zijn omzet wel toenemen van 4,74 miljard naar 5,39 miljard euro. De nettojaarwinst daalde van 1,14 miljard euro naar 763 miljoen euro.

Nuon nuanceerde deze winstdaling door erop te wijzen dat de prestatie van 2005 fors opgekrikt werd door uitzonderlijke resultaten zoals de meerwaarde op de verkoop van een Spaans windenergiefiliaal. Nuon heeft in Nederland twee miljoen klanten. Het energiebedrijf beschouwt België als een van zijn groeimarkten. Nuon had eind 2006 circa 400.000 klanten in ons land.

(pse)