Een consortium rond Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Texas Pacific Group (TPG) en enkele zakenbanken biedt 45 miljard dollar op de Texaanse energieproducent TXU Corp. KKR, dat in 1989 de grootste leveraged buy-out ter wereld lanceerde toen het RJR Nabisco overviel, kan opnieuw de nummer één deal op zijn naam schrijven.

De overname is zes miljard dollar groter dan de recente overname van het vastgoedfonds Equity Office Properties door Blackstone, dat slechtst enkele weken kon pronken met de grootste met schulden gefinancierde overname.

Henry Kravis en George Roberts, de twee leidende partners van KKR, zijn ondertussen 63 jaar, maar hun honger naar deals is nog lang niet gestild. In november vorig jaar onttroonden ze hun eigen RJR Nabisco-deal als de grootste aller tijden met hun bod van 33 miljard dollar op Hospital Corp. of America.

In februari werden ze door Blackstone gepasseerd, maar de maand is nog niet om of ze zetten dit opnieuw al recht. Naast de ego-factor is het vooral de beschikbaarheid aan goedkoop geld die de prijs van overnames opdrijft.

KKR bestaat al sinds 1976. Het fonds is momenteel de lancering aan het afronden van een nieuw fonds van 16,6 miljard dollar. Dat bedrag laat een veel grotere investering toe door inzet van schulden en/of het aantrekken van mede-investeerders.

Bij TXU gebeurde beide. In totaal wordt 8,5 miljard dollar eigen middelen ingezet op een overnamebedrag van 45 miljard. Daarvan is 2,5 miljard afkomstig van KKR. TPG geeft evenveel, Goldman (1,5 miljard), Lehman (1 miljard), Citigroup (0,7 miljard) en Morgan Stanley (0,3 miljard) investeren alle mee.

Het consortium betaalt 69,25 dollar per aandeel voor TXU ofwel 15 procent meer dan de slotkoers van vrijdag. Durfkapitaalfondsen kregen recentelijk de kritiek dat ze bij een bod op beursgenoteerde bedrijven te krenterig waren. TXU mag tot 16 april een beter bieder zoeken, maar het moet dan wel 375 miljoen dollar opzegvergoeding betalen. Na die datum is dat 1 miljard dollar.

TXU belooft na de overname de energieprijzen met 10 procent te verlagen en tot en met september 2008 de prijzen niet te wijzigen. Ook zal het concern het aantal centrales dat werkt op kolen terugbrengen van elf tot drie.

William Reilly, de voorzitter van het Wereldnatuurfonds, treedt toe tot het bestuur van het bedrijf, terwijl James Baker, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, adviseur wordt.