Dell bedient Europese klanten vanuit fabriek in Ierland
LIMERICK - ,,In vier uur steken we een computer in elkaar. En daar is minstens twee uur testen inbegrepen'', zegt Stephen Kiely, gids in de fabriek van de computerfabrikant Dell in Limerick, Ierland. Een computer op maat gemaakt, besteld via telefoon of Internet.

HET in elkaar steken van een desktop neemt maar vijf minuten in beslag. Ondertussen wordt de computer die net af is, getest'', zegt Kiely.

Zelf werkt hij al dertien jaar bij Dell in Ierland. Met 3.300 werknemers produceert Dell in Limerick op een oppervlakte van 40.000 vierkante meter desktops, draagbare computers en netwerkservers voor 93 landen uit de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika.

Dell maakt met standaardonderdelen pc's en verkoopt rechtstreeks aan de eindklant. Er komen geen distributeurs aan te pas. De leveringstermijn bedraagt ongeveer tien dagen.

De bestellingen gebeuren voor de helft via het Internet en voor de helft via telefoon of fax. Hierdoor kan Dell zijn kosten onder controle houden en de klant een lagere prijs aanbieden. Er worden immers geen onnodige voorraden opgeslagen, en de laatste prijsdalingen van onderdelen worden op de voet gevolgd.

De consument kan ook op elk moment via Internet zien waar zijn computer zich bevindt in het productieproces.

,,Het is de kracht van Dell dat we zo dicht bij de eindgebruiker staan'', zegt de lokale directeur, Reg Freake. ,,We kennen de nieuwste trends onmiddellijk, we weten waarnaar de consument op zoek is, welke configuratie populair is of niet.''

Die trends bepalen mee welke onderdelen er wel of niet in voorraad worden genomen, net als de seizoenen en feestdagen en de bestellingen van zakelijke klanten die ruim op voorhand plaatsvinden.

Dell heeft een aantal afspraken met zijn leveranciers. Zo moeten al de leveranciers een centrum hebben binnen een straal van vijf tot tien minuten van de fabriek, en wordt er van hen verwacht dat ze er minstens voor veertien dagen stock hebben.

Dell produceert alleen de computers. De muizen, kabels en handleidingen worden door een toeleverancier in elkaar gestoken en op het einde van het productieproces in een zogenaamde ,,pizza-box'' bij de bestelling gevoegd. De beeldschermen komen er pas bij in de centrale verkoopcentra van Dell, op basis van het fabricatienummer.

Op de fabrieksvloer

De fabriekshal in Limerick lijkt op een mini-assemblagebedrijf uit de auto-industrie. Aparte productielijnen voor desktops, draagbare computers en servers met elk hun transportband en een open werkplaats per werknemer. Dell produceert nog voor 80 procent desktops en servers, en voor 20 procent draagbare computers.

Een centrale computer haalt om de vijftien minuten nieuwe bestellingen op, die elk hun eigen fabricatienummer krijgen dat later op de computer komt. Dit nummer plakt ook op de grote doos die de onderdelen en later de computer zal vervoeren totdat hij verpakt is.

Op een scherm zien de werknemers welke onderdelen er per bestelling in de doos moeten voor de computerbouwer, zoals de harde schijf of een dvd-drive.

De bouwtijd varieert van product tot product. Voor een draagbare computer kan dat twintig minuten zijn, voor een server twee uur.

De computerbouwer scant elk onderdeel in dat hij in de computer steekt. Is er een speciale procedure nodig voor de assemblage, dan verschijnt die op een scherm. De bouwers staan in hun bouwcellen met een koord rond hun pols die voor de afvoer van de statische elektriciteit zorgt. Anders zouden ze bij het aanraken van de computer een ontploffing kunnen veroorzaken.

Desktops en draagbare computers worden een eerste maal elektronisch getest, terwijl de arbeider al aan een nieuwe computer begint. Het gaat om een eenvoudige controle om te kijken of de verschillende onderdelen wel met elkaar communiceren. Later volgt er een visuele keuring van de binnen- en buitenkant, door andere arbeiders.

Op het einde staan de computers twee uur of meer braaf naast elkaar in grote rekken waar alles grondig elektronisch getest wordt. Op dat ogenblik wordt ook de software opgehaald die de klant besteld heeft. Is de computer in orde, dan krijgt hij een sticker met de softwarelicentie.

De computers voor bedrijven die extra's vragen, zoals speciale hardware of hun merknaam erop, gaan naar de afdeling Custom Factory Integration (FCI), zodat ze de rest van de productie niet ophouden.

De computers die klaar zijn voor levering, worden samen met de pizza-boxen in een doos gestoken met het adres van de bestemmeling en in de vrachtwagen geladen.

Kosten- en risicovermindering

,,Vier jaar geleden hadden we hier drie fabrieken met in totaal 100.000 vierkante meter aan productieplaats'', zegt Reg Freake. Een computer werd toen ook gebouwd door 35 arbeiders. ,,Het product werd 35 keer aangeraakt, wat 35 keer de kans gaf dat er iets fout ging. Dat risico is nu afgenomen omdat er nog maar één persoon is die het systeem in elkaar steekt.''

Maar niet alleen het risico op fouten, ook de kostprijs per doos ligt veel lager dan vier jaar geleden. Zelfs al zijn de loonkosten in Ierland volgens Freake wel gestegen. Maar, zegt hij, de vennootschapsbelasting ligt er nog wel veel lager dan in andere Europese landen, rond de 12 procent.

De fabriek in Ierland ligt voor Dell centraal om Europa te bedienen. Vanuit Limerick rijdt een vrachtwagen in 78 uur tot in Denemarken, waar Dells grootste klanten zitten.

Maar bij de vestigingskeuze heeft Dell niet alleen rekening gehouden met de ligging, ook de financiële steun die de overheid gaf om de Ierse economie nieuw leven in te blazen, was belangrijk.

Dell heeft zes fabrieken in de wereld: telkens een in Ierland, Brazilië, Maleisië en China en twee in de Verenigde Staten.