WILMINGTON/BRUSSEL - De Amerikaanse chemiegroep Dupont zal tegen eind dit jaar 3.500 banen schrappen. Het gaat om zo'n zes procent van het wereldwijde personeelsbestand. De ingreep dient volgens het bedrijf om tegen 2005 de kosten met 900 miljoen dollar te drukken.

De banen zullen vooral in Noord-Amerika en West-Europa geschrapt worden. Waar precies, zegt het bedrijf niet. In België heeft de groep vestigingen in Mechelen en Ieper, waar samen meer dan 1.000 mensen werken. In Mechelen worden fluorproducten, technische kunststoffen en coatings geproduceerd, in Ieper soja-eiwitisolaten voor de voedingsindustrie. Daarnaast is in Mechelen ook nog het Europese hoofdkwartier voor opleiding, marketing, verkoop en R&D.

Slechts 500 jobs bij Dupont zullen via natuurlijke afvloeiingen verdwijnen, de overige 3.000 door middel van afdankingen. Dupont kondigde ook de opheffing van 450 banen bij onderaannemers aan.

De groep liet in december 2003 weten dat ze de kosten met 900 miljoen dollar wou verminderen tegen 2005. Met het nu aangekondigde plan kan alvast 375 miljoen dollar op de vaste kosten bespaard worden. De herstructurering zal in het tweede halfjaar van 2004 geboekt worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in