BRUSSEL - De distributieholding Mitiska heeft een dading afgesloten met de Duitse distributiegroep Rewe in verband met de betaling van de resterende 50 procent van de tapijtgroep Frick. Mitiska nam in 2000 Frick over, maar mocht in twee stappen betalen. De tweede schijf van 50% was slechts verschuldigd nadat Rewe zijn putoptie zou uitoefenen. Ondertussen ging Frick failliet en maakte ook Mitiska slagzij, waarop Mitiska de putoptie betwistte.

In 2001 al legde Mitiska een voorziening aan van 15,85 miljoen euro voor de schuld tegenover Rewe zonder evenwel te betalen. Daarop daagde Rewe de groep Mitiska voor de rechtbank.

Normaal zou vandaag voor de handelsrechtbank in Antwerpen gepleit worden over de kwestie, maar Mitiska maakte gisteren op de valreep een dading bekend. Daarbij betaalt Mitiska-dochter Interiors for Europe (IfE) 13,85 miljoen euro aan Rewe voor de waardeloze aandelen Frick. Dat is, exclusief nalatigheidsrente, 2 miljoen euro minder dan de verschuldigde hoofdsom. De maatregel komt neer op een gratis lening met lichte korting.

Mitiska betaalt de schuld via de middelen die het heeft verworven uit de intrede van Fortis Private Equity in de groep. Mitiska zegt sinds eind 2002 al 38,36 miljoen euro van zijn verplichtingen afgebouwd te hebben. Er staat nog 7,99 miljoen euro financiële schulden ten opzichte van banken en de Gimv open. Dochter IfE heeft nog 13,4 miljoen euro financiële schuld. Mitiska heeft ten slotte de Britse tapijtgroep Carpetright 6,2 miljoen euro garantiestellingen gegeven.

Mitiska hoopt de verdere schuld bij IfE af te bouwen via de verkoop van vastgoed in Frankrijk. De holding maakte ook nog bekend dat Intercarro de 49 procent in Ceramega koopt die het nog niet had. Brantano, Fun en Idé zijn de belangrijkste deelnemingen van Mitiska.

(pdd)