-  Te weinig vrijwillige vertrekkers bij Ford Genk
-  Franse luchtverkeersleiders weer aan het werk
-  C-Power mag kabel aanleggen naar windturbinepark op Thorntonbank
-  Ex-topman Enron meldt zich bij FBI
-  Amerikaanse conjunctuurbarometer opnieuw gestegen

Te weinig vrijwillige vertrekkers bij Ford Genk

Hoewel de intekenperiode voor vrijwillig vertrek bij Ford Genk met drie weken is verlengd, was het vooropgestelde streefcijfer van 2.770 gisteren nog niet gehaald. Vandaag loopt de termijn af. Er zijn volgens de bonden nog zo'n 38 kandidaten tekort, volgens de directie 35.

De directie zal nu samen met de vakbonden onderzoeken welke maatregelen er kunnen genomen worden om het tekort aan kandidaat-vertrekkers op te vangen. Er wordt pas tegen maandag een oplossing verwacht.

(belga)

Franse luchtverkeersleiders weer aan het werk

De luchtverkeersleiders op de luchthaven Parijs-Orly zijn gisteren weer aan het werk gegaan, nadat de luchtvaartautoriteit ermee had ingestemd te gaan onderhandelen over de geplande overheveling van personeel van Orly naar Charles-de-Gaulle. Vanaf vandaag zouden alle vluchten opnieuw normaal moeten verlopen. Door de staking werd deze week ongeveer 60 procent van de vluchten van en naar Orly geschrapt.

(bloomberg)

C-Power mag kabel aanleggen naar windturbinepark op Thorntonbank

C-Power, het bedrijf dat op de Thorntonbank op 27 kilometer voor het strand van Knokke-Heist een windturbinepark met 60 molens wil realiseren, heeft van minister van Energie Fientje Moerman (VLD) een vergunning gekregen voor de aanleg van een 37 kilometer lange kabel tussen de Thorntonbank en de hoogspanningspost van Elia in Bredene. De kabel mag een capaciteit hebben van 150.000 volt. Eerder kreeg C-Power al een domeinconcessie toegewezen. Het bedrijf heeft nu nog vergunningen nodig voor de elektriciteitskabels op land en een bouw- en milieuvergunning voor de windturbines zelf.

(belga)

Ex-topman Enron meldt zich bij FBI

Jeffrey Skilling, de voormalige algemeen directeur van de frauduleus ten onder gegane energiereus Enron, heeft zich donderdag gemeld bij een kantoor van het FBI in Houston. Skilling wordt beschuldigd van onder meer fraude en handel met voorkennis.

Het gerecht heeft de afgelopen twee jaar, sinds de fraude uitkwam, 27 mensen in staat van beschuldiging gesteld voor hun rol in de boekhoudfraude bij Enron. Skilling (50) wordt de 28ste en is de hoogstgeplaatste tot nu toe. Hij pleitte onschuldig en werd weer vrijgelaten na betaling van een borgsom van 5 miljoen dollar.

(afp, reuters)

Amerikaanse conjunctuurbarometer opnieuw gestegen

De conjunctuurbarometer in de VS, de zogenaamde index van voorlopende indicatoren, is in januari voor de tiende maal op rij gestegen. De index, die uit tien economische indicatoren bestaat, klom 0,5 procent. Dat heeft de onderzoeksinstelling Conference Board bekendgemaakt. In december bedroeg de stijging 0,2 procent.

Uit cijfers van het ministerie van Arbeid bleek bovendien dat er vorige week veel minder nieuwe werklozen bijkwamen dan was verwacht. Dat suggereert dat de arbeidsmarkt in de VS zich herstelt, zij het traag.

(dpa, reuters)