BRUSSEL Netwerkbeveiliger Betrusted zegt via de overname van Ubizen de enige internationale speler te worden die een volledig aanbod op het vlak van netwerkbeveiliging kan aanbieden. Gedelegeerd bestuurder John P. Garvey stelde gisteren zijn bedrijf voor, dat vooral in Azië en Europa belangrijk is.

Het management van Betrusted rond gedelegeerd bestuurder John P. Garvey was gisteren afgezakt naar Brussel om bij de start van het bod op Ubizen zijn bedrijf en zijn plannen voor te stellen. Garvey wees herhaaldelijk op de bottom line: Betrusted biedt 1,32 euro per aandeel Ubizen, of 39% meer dan de 0,95 euro van rivaal Ubidco.

Het bod van Betrusted dat op 3 maart afsluit, is volledig onvoorwaardelijk. ,,We kopen alle aandelen die men ons aanbiedt: het eerste, tweede tot het laatste.'' Garvey zegt dat beleggers die niet ingaan op het bod, het risico lopen met een illiquide aandeel over te blijven. ,,Wat zal wegen op de waarde van het aandeel.''

Betrusted heeft al 15,11% van het aandelenkapitaal van Ubizen en wil in elk geval de controle om de cliënteel het gecombineerd aanbod van Ubizen en Betrusted te kunnen aanbieden. Ubizen is gespecialiseerd in netwerkbeveiligingssystemen zoals firewalls en intrusiedetectiesystemen. Ubizen ondersteunt dat met drie belangrijke centra waar de netwerken van bedrijven constant gemonitord worden.

Betrusted is meer specialist van het beveiligen van applicaties zoals identiteitsbeheer, meestal via encryptie- en identiteitstechnologie. Betrusted startte in 1999 als een afdeling binnen de auditgroep PriceWaterhouseCoopers (PwC) die de bestaande diensten van PwC inzake risicobeheer en beveiligingsconsulting moest uitbreiden met beveiligde datacentra.

PwC besloot in 2002 Betrusted te verzelfstandigen als gevolg van de discussie rond belangenconflicten waarmee de auditsector af te rekenen kreeg. Begin 2003 kocht One Equity Partners, de durfkapitaalpoot van Bank One, Betrusted. Bank One is de zesde grootste bank in de VS en is momenteel aan het fuseren met JP MorganChase wat de tweede bank na Citigroup moet opleveren.

Betrusted haalt een omzet van bijna 70 miljoen dollar, telt 500 werknemers (tegenover 300 voor Ubizen) en is door enkele overnames erg internationaal geworden. Onder meer het Australische SecureNet werd opgekocht, naast een aantal onderdelen van Baltimore, ooit een grote concurrent van Ubizen.

Via Baltimore zit 90% van de software-ingenieurs van Betrusted in Europa (vooral Ierland). De VS (10 miljoen dollar omzet) zijn de kleinste tak van Betrusted terwijl Azië (34 miljoen dollar) de belangrijkste regio is, gevolgd door Europa (27 miljoen dollar).

Via Ubizen wordt Betrusted aanzienlijk sterker in de Benelux, zegt John. P. Garvey. Hij is enthousiast over het aanbod en de klantenlijst van Ubizen. Betrusted wil het liefst alle aandelen van Ubizen, met als minimale inzet een meerderheidsbelang. De groep zegt vooral op commerciële synergieën te rekenen, eerder dan op kostensynergieën. Garvey sluit wijzigingen in het personeelsbestand niet uit. Het management zou geabsorbeerd worden binnen de groep.

(pdd)