Vandevelde wordt voorzitter Carrefour
Luc Vandevelde. Foto: © mhb
BRUSSEL - De Vlaamse topmanager Luc Vandevelde wordt niet-uitvoerend voorzitter van de Franse supermarktgigant Carrefour. Dat schreef de Britse zondagskrant The Sunday Telegraph .

Verrassend is het bericht niet, want Vandevelde wordt al maanden getipt als nieuwe voorzitter van Carrefour. De manager, die zijn sporen verdiende bij de Amerikaanse voedingsreus Kraft en bij de Franse supermarktketen Promodes, werd in 2000 voor veel geld ingehuurd door de Britse warenhuisketen Marks & Spencer.

Vorig jaar moest hij daar ontslag nemen onder druk van aandeelhouders en financiële analisten, die Vandevelde verweten dat hij te weinig tijd stak in het bedrijf. Vooral de cumulatie met een bestuurdersfunctie bij Carrefour en bij het investeringsfonds Change Capital wekte ongenoegen.

Na een periode van radiostilte lijkt Vandevelde nu toe te zijn aan zijn ,,bevordering'' bij Carrefour. De Vlaming is bijzonder graag gezien door de Franse zakenfamilie Halley, de eigenaar van de Promodes-groep die in 1999 met Carrefour fuseerde en die probeert om de teugels van de supermarktreus strakker in handen te nemen. Momenteel cumuleert de Fransman Daniël Bernard er de functies van voorzitter en gedelegeerd bestuurder. Als voorzitter van Carrefour zou Vandevelde een topfunctie uitoefenen in de wereldwijde distributiesector. Carrefour is 's werelds tweede retailer, actief in 29 landen en in 2003 goed voor een omzet van 70,5 miljard euro.

(wdp)