,,De decaan van de gereputeerde Guanghua management school van de universiteit van Peking vergeleek onlangs de ideale samenwerking tussen China en het Westen met een variant op de fabel van de schildpad en de haas'', vertelt Daniel Van Den Bulcke. Maar zelf heeft hij nog een extra bedenking daarbij.

Het verhaal is bekend: de haas (het Westen) en de schildpad (China) gaan een wedstrijd lopen. Gemakkelijk, denkt de haas. Omdat hij er zo van overtuigd is dat hij op zijn sloffen kan winnen, verlummelt hij zijn tijd. Gevolg: de schildpad komt eerst aan, de haas verliest.

De haas eist revanche. En ja hoor, deze keer wint hij. ,,Jamaar'', zegt de schildpad. ,,Jij hebt het traject voor de race mogen kiezen. Laat ons nog eens lopen, en deze keer bepaal ik dan het traject.'' De haas stemt hiermee in.

Wat doet de slimme schildpad? Hij kiest een traject waarbij de finish net aan de overkant van de rivier ligt. De haas schiet uit de startblokken, maar moet noodgedwongen stoppen bij de rivier. Een hele poos later komt de schildpad aangesjokt. Hij kan de rivier overzwemmen, en komt dus weer als eerste aan.

,,Volgens de decaan uit Peking University is de ideale oplossing in deze situatie dat de schildpad tijdens het eerste deel van de race op de rug van de haas gaat zitten'', zegt Van den Bulcke. ,,Dan zijn ze allebei snel bij de rivier. Daar aangekomen, wisselen ze van plaats: als hij op de rug van de schildpad gaat zitten, geraakt de haas ook over het water. En op die manier komen ze samen aan bij de finish. Ze winnen allebei.''

,,Maar ik kon niet nalaten er nog iets bij te denken: en dan schudt de schildpad de haas van zich af, zodat hij verdrinkt''