Mercator wil zich losmaken uit Ter Beke
De familiale aandeelhouders hebben niet langer de volstrekte meerderheid in de beursgenoteerde vleeswarengroep Ter Beke. Foto: © Firmin De Maître
BRUSSEL - Er zijn steeds meer signalen dat Mercator zijn aandelenpakket in de beursgenoteerde vleeswarengroep Ter Beke te koop gaat zetten. Het zou de zoveelste verkooptransactie zijn in een lange rij voor de Antwerpse verzekeraar.

DE aandeelhoudersstructuur van het vleesverwerkende bedrijf Ter Beke, uit het Oost-Vlaamse Waarschoot, heeft de afgelopen weken grondige wijzigingen ondergaan. Dat is het gevolg van de uitoefening van een ,,Automatisch Converteerbare Obligatielening'' (ACO). De partijen die in 1999 op die lening hadden ingetekend, zagen hun stukken eind 2004 automatisch omgezet worden in aandelen.

De belangrijkste verandering is dat de familiale aandeelhouder, de familie Coopman, zijn belang van 55% tot 40% ziet zakken. De Coopmans treden wel op in overleg met de nv Seneca, de vennootschap van gedelegeerd bestuurder Luc De Bruyckere. Samen komen zij nog aan een nipte meerderheid van 50,24%, zo blijkt uit een transparantiemelding die vorige week werd gepubliceerd door Euronext.

Maar uit de informatie die Ter Beke zelf op zijn website publiceert (zie grafiek) , blijkt dat er nog meer wijzigingen zijn. De Antwerpse verzekeraar Mercator zag zijn belang door de conversie van de ACO's toenemen van 9,1 tot 15,8%. Ook de Waalse holding Bois Sauvage, die destijds op de ACO's had ingeschreven, verwerft een belang van 6,5% in Ter Beke. Voor beide participatieverhogingen werd nog geen officiële transparantiemelding gepubliceerd. Nochtans zijn aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven wettelijk verplicht om dat binnen de 48 uur te doen, wanneer de participatiewijziging een bepaalde drempel (3 of 5 procent) overschrijdt. De Waalse overheidsholding SRIW, die van 1,96% op 6,5% komt, meldde zijn verhoging wel correct aan.

Het ontbreken van Mercator in de transparantiemelding wijst er bovendien op dat Mercator en de meerderheidsaandeelhouders niet langer als een blok optreden. In het laatste jaarverslag van Ter Beke (boekjaar 2003) heette het nog dat er tussen de familiale aandeelhouders en Mercator een ,,herenovereenkomst'' bestaat, ,,waarbij deze laatste zich aansluit bij het syndicaat van familiale aandeelhouders.''

Een en ander wekt de indruk dat Mercator zijn aandelenpakket te koop wilt aanbieden. In kringen van aandeelhouders wordt dat uitstapscenario ook bevestigd. Tegen de huidige beurskoers is het pakket van Mercator zowat 8,5 miljoen euro waard. Woordvoerder Dirk Wauters van Mercator wilde zondag geen commentaar kwijt over een eventuele uitstap uit Ter Beke, noch over de vraag of er een verband bestaat met de uitblijvende transparantiemeldingen.