ZURICH (reuters) - De Britse premier, Tony Blair, krijgt dit jaar de eer om de openingstoespraak te houden van het World Economic Forum. Naar verwachting zal hij daarin de belangrijkste agendapunten aankaarten van de G-8, de groep van acht belangrijkste geïndustrialiseerde naties.

Het Forum loopt van woensdag 26 tot en met zondag 30 januari en brengt meer dan 20 staatshoofden, 70 ministers en een duizendtal zakenlui uit 96 landen samen in het mondaine - en zwaar bewaakte - Zwitserse skioord Davos.

In zijn openingsspeech zal Blair waarschijnlijk veel aandacht schenken aan de wereldwijde klimaatopwarming. Blair zette dat thema vooraan op de agenda van de G-8, die dit jaar door Groot-Brittannië worden voorgezeten. Blair probeert in het dossier een brugfunctie te spelen tussen de VS, die het Kyoto-verdrag over een verplichte CO2-reductie niet willen ondertekenen, en de rest van de wereld.

Om terreuraanslagen te vermijden, en om mogelijke protestacties van andersglobalisten de baas te kunnen, wordt Davos omsingeld door 5.500 Zwitserse troepen. Het luchtruim boven het plaatsje is verboden terrein voor alle vliegverkeer.