Het Britse olieconcern BP stelt beleggers teleur met resultaten lager dan die van de concurrentie.

Door de hoge olieprijzen dikte de nettowinst in het vierde kwartaal van 2005 toch nog aan met 22% om uit te komen op 3,69 miljard dollar. Dit staat tegenover de 3,01 miljard dollar die geboekt werd in 2004. Maar de winst zonder eenmalige uitgaven en kosten kwam uit onder de verwachtingen van de analisten en de aandelenkoers dook naar beneden. Volgens waarnemers is BP tekortgeschoten op het gebied van raffinage en marketing, waardoor beleggers twijfelen aan de operationele capaciteiten van het bedrijf.

Beleggers waren ook ontgoocheld dat BP niet op dezelfde hoogte uitkwam als Exxon Mobil. Maar omdat de raffinaderij in Texas City buiten gebruik was door de orkaan, kon BP niet hetzelfde resultaat neerzetten als Exxon. Exxon maakte vorige week bekend dat zijn nettowinst in het vierde kwartaal met 27 procent vooruitging tot een record van 10,7 miljard dollar.

Door schade aan de raffinaderij kon BP niet mee profiteren van de hoge olieprijzen vlak na de storm. De Texas City raffinaderij produceerde vorige week nog steeds niets maar het is wel de bedoeling om dit kwartaal opnieuw op te starten.

BP produceerde vorig jaar een gemiddelde van 4,01 miljoen vaten per dag, minder dan zijn eigen doelstelling van tussen de 4,1 en 4,2 miljoen vaten. Hierop wordt nu voor dit jaar gerekend. De productie zou tot en met 2010 jaarlijks met 4 procent moeten stijgen. Verder verwacht BP voor dit jaar ook investeringen van rond de 15 miljard dollar en het bedrijf is van plan om 3 miljard dollar aan activa te verkopen.

De ceo van BP John Browne liet gisteren ook weten dat hij tussen 2006 en 2008 een 65 miljard dollar zal uitbetalen aan de aandeelhouders in plaats van het geld te gebruiken voor overnames.

www.bp.com