Euronext stelt duidelijke voorwaarden voor een eventuele fusie met de beurs van Frankfort.

Euronext, de beurzengroep waartoe ook de beurs van Brussel behoort, blijft een fusie met de beurs van Londen (LSE) verkiezen boven een mogelijk gedwongen huwelijk met Deutsche Börse. Uit gesprekken met de beurs van Frankfort blijkt dat er duidelijke meningsverschillen bestaan over de bedrijfsvoering en de organisatiestructuur van een eventuele fusiebeurs.

Deutsche Börse heeft geen gescheiden bedrijven voor derivatenhandel, het bewaren van de effecten ( custody ) en de afwikkeling van de beurstransacties ( clearing en settlement ). En voor Euronext is dergelijke gescheiden structuur een essentiële voorwaarde voor een fusie of een overname. Bovendien moeten de juridische structuur en het domicilie neutraal zijn. Dat verklaarde Euronext in een persbericht waarin de beurzengroep voor het eerst openlijk reageerde op de aanhoudende fusie- en overnamespeculatie.

Die speculatie was fel opgelaaid nadat bekend was geworden dat drie Angelsaksische hefboomfondsen, die samen een kleine 30 procent van de aandelen bezitten, aansturen op een fusie met Deutsche Börse in plaats van de geplande overname van de LSE. Maar Euronext houdt de boot af. Tegelijk is beurzengroep nog steeds in conclaaf met de Britse mededingingsautoriteiten die zich in maart uitspreken over de voorwaarden voor een overname van LSE door Euronext.

Er is echter nog niets beslist. Euronext - dat na een recordomzet de winstverwachting voor 2005 met 10 procent optrekt - blijft openstaan voor verdere gesprekken over consolidatie in de sector. Om de hefboomfondsen te paaien, onderzoekt Euronext ook de mogelijkheden om een deel van het overtollig kapitaal naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. Desondanks zou Fortis gisteren - in opdracht van derden - 4,24 miljoen aandelen Euronext te koop hebben gezet.

(nta, bloomberg)