Fortis Bank blijft favoriet voor een begrotingsoperatie, maar de witte rook zou pas vandaag opstijgen.

In politieke kringen heette het gisteren dat er nog geen formele beslissing is genomen over wie de overheid mag adviseren voor een omvangrijke begrotingsoperatie. Het gaat zowel om een bancaire als een juridische adviseur. Die worden geselecteerd voor de verkoop van overheidsgebouwen via een vastgoedbevak en voor effectisering van achterstallige btw-schulden.

De federale ministerraad zou pas vandaag via een schriftelijke procedure formeel beslissen. Normaal had de knoop al vrijdag doorgehakt moeten worden, maar de beslissing werd verschoven. Eerst werd gezegd naar dinsdag, maar gisterennamiddag heette het dat pas vandaag, woensdag, beslist zou worden.

Toch meende men in financiële kringen al te weten wie als winnaars het strijdtoneel zouden verlaten. Voor de effectisering van de btw-schulden zou het om de tandem JP Morgan Fortis gaan en voor de oprichting van een vastgoedbevak met daarin overheidsgebouwen zou het om de tandem Degroof-Fortis gaan. Met andere woorden: dezelfde namen die vorige week al circuleerden.

De inzet voor de begroting is alvast hoog. Vorig jaar leverde de verkoop van achterstallige belastingschulden nog een eenmalige meevaller van 500 miljoen euro op voor de begroting. Dit jaar zou de operatie volgens de offerte-aanvraag zowat 600 miljoen euro moeten opbrengen.

De vastgoedbevak is een zaak van 1 miljard euro en meer. De adviseurs zullen in een eerste fase de opdracht krijgen om een vastgoedbevak op te richten. De overheid zal daar voor ongeveer een miljard euro aan gebouwen in steken. In een tweede fase zal die bevak naar de beurs gebracht worden. De overheid wil wel 25 procent plus 1 aandeel in die bevak in handen houden.

Voor de effectisering zou de tandem JP Morgan Fortis de tandem BNP-KBC, ABN-Amro-Lehman en Dexia-Rabo-Rotschild achter zich laten. Voor het vastgoed is dat ING en Petercam. Op te merken valt dat de overheid ook een adviseur gaat aanduiden in de zaak-Mittal-Arcelor. Daar zou het om Morgan Stanley gaan, met JP Morgan en Lehman Brothers als verliezers. Voor de zaak-Arcelor werden uitsluitend internationale zakenbanken aangeschreven. In het dossier begroting moeten vandaag ook juridische adviseurs aangesteld worden en wat later vastgoedexperts.

(pdd)