Het aandeel van Portugal Telecom piekt na een miljardenbod van zijn kleinere uitdager Sonae.

Sonae, een bedrijf dat gecontroleerd wordt door de self- made miljardair Belmiro de Azevedo, wil 9,5 euro betalen per aandeel van Portugal Telecom (PT). Daarnaast trekt Sonae nog eens 390 miljoen euro uit voor de overname van converteerbare obligaties. Alles samen waardeert het bod PT op meer dan 10,7 miljard euro. Daarmee gaat het om het hoogste overnamebod uit de Portugese geschiedenis. Sonae biedt ook 9,03 euro per aandeel van PT Multimedia, de tv- en internetdochter van PT, die zo'n 3 miljard euro waard is.

Terwijl de raad van bestuur van PT zich opmaakte om over het bod te beraadslagen, sloot het aandeel gisteren 18,5% hoger af op 9,69 euro. Dat is het hoogste peil sinds het voorjaar van 2001. PT is de grootste aanbieder van vaste én mobiele telefonie in Portugal. Het bedrijf controleert ook de Latijns-Amerikaanse gsm-operator Vivo. Analisten vragen zich af hoe Sonae dat allemaal denkt te betalen. De obligaties van PT zagen hun koersen gisteren in elkaar storten. De beleggers redeneren immers dat Sonae een overname met veel geleend geld zou betalen, en dit de kredietwaardigheid van het PT-papier mee zou aantasten.

Een mogelijkheid is dat Sonae meteen een aantal activa weer doorverkoopt. Maar de relatief lage prijs maakt volgens analisten ook een tegenbod goed mogelijk. Daarbij valt onvermijdelijk de naam van het Spaanse Telefonica, dat een belang van zowat 10% heeft in PT. Telefonica wilde gisteren geen commentaar kwijt. France Telecom, dat een kwart bezit van Sonae's internet- en telecomdivisie Sonaecom, zegt niet bij het bod betrokken te zijn.

(wdp)