Morgan Stanley favoriet voor regering
Foto: © EPA
Morgan Stanley is favoriet om de overheid te adviseren in het dossier Mittal Arcelor. JP Morgan en Lehman zouden afvallen.

Morgan Stanley heeft in 1997 al de toenmalige telecom-minister Elio Di Rupo geadviseerd bij de privatisering van Belgacom en trad ook op voor de overheid in het dossier De Post. Morgan Stanley heeft bovendien als voordeel dat het een van de weinige internationale zakenbanken is die nog niet gebonden is in dit dossier. Goldman Sachs en Crédit Suisse bijvoorbeeld adviseren Mittal.

Morgan Stanley zou het halen van JP Morgan en Lehman Brothers, waar bepaalde belangenconflicten zouden bestaan.

De Belgische overheid heeft voor de adviesrol enkel internationale bankiers aangesproken. De rol van de zakenbank zal er in essentie uit bestaan de overheid te adviseren wat ze moet doen met zijn belang van 2,4% in Arcelor. Moet het omgezet worden in aandelen Mittal of kan men de aandelen beter via de beurs verkopen. De beslissing hangt af van de vooruitzichten van de staalindustrie.

De aandelen zijn eigendom van het Waals Gewest en zitten bij Sogepa. Het risico van koersdaling werd afgelopen zomer nog grotendeels ingedekt via een ,,hedging contract'' met Crédit Suisse. Volgens La Libre Belgique is de verkoopprijs van het ingedekt pakket beperkt tot 20 euro. De meerprijs gaat naar de tegenpartij met wie het indekkingscontract afgesloten werd.

(pdd)