-  Algemeen
-  Auto
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  Transport

Algemeen

België staat op de eerste plaats in de Europese hitparade van beste locaties voor industrie en logistiek . Onze troeven zijn de lage huurprijzen, de strategische ligging en een optimale toegang tot de belangrijkste Europese markten. Dat blijkt uit een studie van Cushman & Wakefield.

Auto

General Motors ( GM ) neemt extra kostenbesparende maatregelen om uit de rode cijfers te geraken. Rick Wagoner, de bestuursvoorzitter van 's werelds grootste autobouwer, levert de helft van zijn salaris in. Ook de rest van de top krijgt een lagere werkvergoeding. Het dividend wordt gehalveerd.

Toyota heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2005-2006 recordcijfers neergezet. De tweede grootste autoproducent ter wereld maakte 34 procent meer winst. De omzet steeg 15 procent naar 37,5 miljard euro.

Consumptie

InBev blijft bij zijn beslissing de productie van het witbier in Hoegaarden stop te zetten en die over te hevelen naar het Waalse Jupille. Berichten over een mogelijke verhuizing van de productie naar Rusland slaan volgens het bierconcern nergens op.

Coca-Cola heeft over het vierde kwartaal van 2005 zijn nettowinst met 28 procent zien dalen naar 722 miljoen euro. De Amerikaanse frisdrankenproducent schrijft de winstdaling toe aan de toegenomen kosten en de sterkere marketinginspanningen en innovatie-uitgaven.

Diensten

De catering op de hogesnelheidstrein Thalys werd gisteren opnieuw verstoord door een staking bij het cateringbedrijf Rail Gourmet . Het conflict begon op 1 februari en kwam er uit protest tegen het niet-toepassen van de sector-cao. Rail Gourmet levert ook maaltijden aan Eurostar, maar de bevoorrading daar verliep nagenoeg normaal.

Energie & Grondstoffen

De hoge olieprijzen leggen de olieconcerns dezer dagen geen windeieren. Het Britse BP zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal van 2005 stijgen tot 3,69 miljard dollar, tegen ruim 3 miljard dollar in de vergelijkbare periode van 2004.

Financiën

54 procent van de Belgische internauten - ongeveer 2,5 miljoen surfers - maakt gebruik van on line banking . Van de surfende senioren doet negen op de tien aan pc-banking. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau InSites.

In twee selfbanks van Fortis kan u voortaan foto's ontwikkelen en drankblikjes uit de muur halen. Het gaat om een proefproject aan de Melkmarkt en op de Rooseveltplaats in Antwerpen. De ondernemersorganisatie Unizo en de Belgische fotografen vragen de stopzetting van de fotodienst.

IT & Telecom

De Duitse telecomoperator T-Mobile lanceert in maart een nieuwe datakaart die door het Belgische Option geleverd wordt. De lancering zou volgens sommige analisten een wereldprimeur zijn. Het aandeel Option sloot gisteravond 1,74 procent hoger op Euronext Brussel.

De telecomoperator Mobistar heeft in 2005 een nettowinst behaald van 270,3 miljoen euro, dat is een stijging met 11,2 procent tegenover 2004. De groep verdubbelt haar dividend tot 4 euro per aandeel.

Base , de derde mobiele operator in België, had eind vorig jaar meer dan twee miljoen Belgische abonnees. De omzet van de dochter van het Nederlandse KPN steeg met ruim een kwart tot 548 miljoen euro.

Het Portugese conglomeraat Sonae wil voor 10,7 miljard euro Portugal Telecom - het grootste telecombedrijf van Portugal - overnemen. De prijs die Sonae wil betalen, ligt 16 procent boven de slotkoers van Portugal Telecom maandag.

Het Brusselse Zetes neemt de kaarten-divisie van de Belgische producent van chipkaarten Idoc over. Dat vergt een investering van 1,9 miljoen euro. De directe impact op de resultaten is neutraal. Zetes maakt de Belgische elektronische identiteitskaart en de SIS-kaart.

In het Amerikaanse gameblad PSM wordt deze week uit de doeken gedaan wat we van de Playstation mogen verwachten. De nieuwe Sony -spelconsole is een multifunctioneel mediacenter voor de huiskamer. Het wordt mogelijk films, tv-programma's en muziekbestanden op de harde schijf te downloaden.

Media & Internet

RTVM heeft in 2005 zijn reclame-inkomsten spectaculair zien stijgen. Vorig jaar lagen de reclame-inkomsten 23,5 procent hoger dan in 2004. RTVM is de nationale reclameregie voor de Vlaamse regionale televisiezenders, met Roularta Media Group, Concentra Media en de Persgroep als aandeelhouders.

De Nederlandse groep VNU velt eind deze maand een oordeel over het bod dat een groep investeerders wil uitbrengen op het informatieconcern. De investeringsmaatschappijen spitten ondertussen de boekhouding van VNU uit en onderhandelen met de top van het concern.

Ruim 170.000 Europeanen zijn voor minstens een kwart van hun inkomen afhankelijk van de veilingwebsite eBay . Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau ACNielsen International Research. 90.000 Europeanen zijn voor driekwart van hun inkomen afhankelijk van de site.

Er dreigen stiptheidsacties bij de theaters en dans- en muziekgezelschappen als gevolg van een sociaal conflict tussen vakbonden en werkgevers. Grootste knelpunt is een loonsverhoging. De laatste cao voor de podiumkunsten liep af in 2005 en is nog niet verlengd.

De omzet in 2005 van de Belgische verkoop op afstand en de e-commerce wordt geschat op 500 miljoen euro. Dat is een verdubbeling tegenover 2004. Dat meldt Ogone , dat meer dan 95 procent van de transacties op afstand in België beheert.

Transport

Bij Flightcare , het afhandelingsbedrijf op de luchthaven van Zaventem, neemt de sociale onrust toe. De bonden zijn boos omdat de directie weigert vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel weer in dienst te nemen en omdat de bedrijfstop vroegere beloften niet realiseerde. Spontane acties zijn niet uitgesloten.