De hoge interconnectietarieven tussen Belgacom en Telenet moeten tegen 2009 weggewerkt zijn.

De zogenaamde interconnectietarieven vormen al jaren een twistpunt tussen Belgacom, de voormalige monopolist op de Belgische telecommarkt, en de nieuwe operatoren. Het gaat om tarieven die de operatoren elkaar mogen aanrekenen voor het doorschakelen van oproepen naar elkaars netwerk.

Het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT), de regulator op de telecommarkt, liet de voorbije jaren toe dat enkele alternatieve operatoren zeer hoge interconnectietarieven aanrekenden voor oproepen van het Belgacom-netwerk naar hun eigen netwerk. Vooral de Vlaamse operator Telenet, die enkele jaren geleden in slechte financiële papieren zat, werd hiermee de hand boven het hoofd gehouden. Ook Versatel rekent aan Belgacom zeer hoge interconnectietarieven aan.

Maar het BIPT heeft een analyse klaar van de telefoniemarkt, waarin een geleidelijke uitdoving van de hoge interconnectietarieven wordt voorgesteld. Kost een doorschakeling van Belgacom naar Telenet vandaag 500% meer dan omgekeerd, tegen 1 januari 2007 mag dat verschil nog 370% bedragen. Nog een jaar later wordt dat 190%, en tegen begin 2009 nog hooguit 15%.

Belgacom werd gisteren nog door het BIPT gedwongen, op straffe van boete, om enkele tarieven voor zijn belformule ,, Happy Time '' fors te verhogen. Happy Time-klanten moeten nu tijdens de werkuren (van 8 tot 17 uur op weekdagen) 85,9 eurocent per minuut betalen voor oproepen naar Telenet en Versatel. Dat is bijna drie keer meer dan de 30 cent die ze tot nog toe betaalden. Belgacom benadrukt wel dat Happy Time-klanten 's avonds en in het weekend nog steeds gratis bellen. De operator tekent beroep aan tegen de beslissing van het BIPT.

(wdp)