Crédit Agricole is een Franse bank die zowel strijdt aan de zijde van de Franse nutsgroep Suez als aan de zijde van de Italiaanse energiegroep Enel, die een vijandig overnamebod op Suez voorbereidt.

De Franse topman van de bank, René Carron, werd gisteren gevraagd naar de logica van zo'n positie.

Crédit Agricole is na de Waalse financier Albert Frère de grootste aandeelhouder van Suez. Carron maakt deel uit van de raad van bestuur die het licht op groen heeft gezet voor een fusie met Gaz de France. ,,De raad vond het een goed project'', zei Carron.

Maar hij kreeg meteen voor de voeten geworpen of hij het een even goed plan vindt dat de Italiaanse Banca Intesa de Italiaanse energiegroep Enel financieel gaat helpen om een vijandig overnamebod op Suez uit te brengen. Intesa is een van de negen leden van het bankconsortium dat Enel 50 miljard euro wil lenen.

De grootste aandeelhouder van Banca Intesa is ... Crédit Agricole. De Franse bank heeft een belang van 18 procent in Intesa.

Carron ontweek de netelige vraag door te stellen dat het verstrekken van zo'n lening aan Enel een beslissing is van het management van Banca Intesa. Hij verzekerde dat Crédit Agricole geen stappen zal doen om de directie te beïnvloeden.

(pse)