BRUSSEL - CVC Capital Partners, een van de grootste Angelsaksische overnamefondsen in Europa, heeft exclusiviteit gekregen voor de overname van Mister Minit. Mister Minit telt wereldwijd zo'n 3.000 verkooppunten voor onder meer schoenherstellingen, sleutelduplicaten en foto-ontwikkeling. Het operationeel hoofdkwartier is in Erembodegem bij Aalst gevestigd.

CVC Capital, dat ook in ons land een kantoor heeft en alsnog eigenaar is van de verlichtingsgroep Massive, is exclusieve onderhandelingen gestart met de verkoper. Tenzij er in de laatste rechte lijn iets misloopt, mag CVC zich over enkele weken eigenaar noemen van de ,,specialist schoenherstelling terwijl u wacht''.

De Amerikaan Donald Hillson Ryan opende in juli 1957 zijn eerste Mister Minit in Brussel. Ryan was gehuwd met Regina Van der Vloet, een Belgische, en woonde hier. Aan het begin van de jaren tachtig begon Mister Minit te diversifiëren. Ryan, die zijn carrière begon bij Procter & Gamble, verkocht in 1997 op 73-jarige leeftijd de groep aan de durfkapitaalverschaffer UBS Capital. Die is in ons land bekend door de problematische overname en verkoop van Kipling, het Belgische tassenmerk met het aapje als logo.

Dat CVC Capital, de kandidaat-koper, net zoals de verkoper (UBS Capital) een durfkapitaalgroep is, illustreert de dynamiek op de financiële markten. De onderlinge handel in bedrijven tussen grote ,,buyoutfondsen'' is een indicatie over het vele geld dat op zoek is naar een investering.

Mister Minit stond al enige tijd in de etalage en werd omschreven als een complex dossier. Het groot aantal verkooppunten, die bovendien internationaal verspreid zijn, vraagt om strikte controlesystemen. Sterke punten van Mister Minit zijn dan weer de wereldwijde merknaam en de aanwezigheid in verschillende economische zones: van Noord-Amerika tot West-Europa en van Japan tot Australië. De operationele hoofdzetel is in Erembodegem (omgeving Aalst) gevestigd.

Verwacht wordt dat Mister Minit van eigenaar verandert voor een ondernemingswaarde van circa 200 miljoen euro. Mister Minit staat voor een omzet van 270 miljoen euro. CVC Capital kreeg het recht exclusief te onderhandelen nadat onder meer Duke Street Capital, een ander fonds, had afgehaakt, blijkt uit een Londense nieuwsbrief. Het gebeurt zelden dat een overname in de laatste fase afspringt.

CVC Capital is trouwens één van de grote fondsen die, naast andere giganten zoals Carlyle, KKR, Blackstone en PAI, in de markt zijn voor Unilin Groep. Met een geschatte waarde van bijna 2 miljard euro wordt dat wellicht de grootste buyout ooit voor zeer lange tijd in België. Een deel van de aandeelhouders van Unilin zou bij de groep betrokken blijven.

Plannen voor een eventuele beursgang zijn niet meer aan de orde. Unilin trekt voluit de kaart van een buyout, of met schulden gefinancierde overname. Die formule garandeert vandaag de hoogste opbrengst.

De verkopen van de Vlaamse kroonjuwelen betekenen dat opnieuw een reeks beslissingscentra het land verlaat. De dubbele belasting (vennootschapsbelasting en roerende voorheffing) op winstuitkering en de nulbelasting op meerwaarden op aandelen werken de uitverkoop in de hand.