Arbeiders Bosch weer aan het werk
Stakers blokkeerden sinds woensdagavond de poorten van Bosch. Gisteren ging de namiddagploeg weer aan het werk. Foto: © COL
TIENEN (belga, eigen berichtgeving) - De namiddagploeg van de ruitenwisserfabrikant Robert Bosch in Tienen is gisteren weer aan de slag gegaan. De arbeiders hadden woensdag het werk neergelegd nadat de directie bekendgemaakt had dat er tussen 2005 en 2008 264 banen geschrapt worden.

DE directie heeft beloofd het herstructureringsplan opnieuw te bekijken met de bedrijfsleiding van het concern in Duitsland'', zegt de vakbondsafgevaardigde Ivo Vandersmissen (ACV). Daarbij zou de directie de vakbondsgrieven overmaken. ,,Op 9 mei is er een nieuwe vergadering gepland waar de directie de resultaten van dat overleg zal bekendmaken. Als dan zou blijken dat er niets verandert aan het plan, komen er gegarandeerd weer acties'', aldus Vandersmissen.

De vakbonden eisen dat de directie de plannen intrekt om de productie van de wisarm gedeeltelijk naar het Roemeense Compa te verhuizen. Daarbij worden 122 arbeidsplaatsen geschrapt. Nog eens 140 banen sneuvelen door automatisering van het productieapparaat en de productiviteitsverbetering in Tienen zelf.

,,We hebben de vakbonden beloofd het hele plan zoals het woensdag op de ondernemingsraad werd voorgesteld, nog eens te herbekijken met onze algemene directie in Duitsland'', zegt ook Jan Van den Houte, de personeelsdirecteur van Robert Bosch in Tienen. De directie kon niet garanderen dat er wijzigingen aan het plan zouden worden aangebracht.

,,Dat alles gebeurt wel op voorwaarde dat er weer gewerkt wordt'', zegt Van den Houte. Dus is de namiddagploeg gisteren rond 14 uur weer aan het werk gegaan. Eerder op de dag, in de loop van de ochtend, werden de ingangen van het bedrijf opnieuw vrijgemaakt zodat ook de bedienden, kaderleden en leveranciers weer binnen konden. Stakers blokkeerden sinds woensdagavond de poorten van het bedrijf.

Van den Houte ging er gistermiddag van uit dat de productie tegen 15 uur weer voluit zou draaien. Toch heeft Bosch door de staking een productieachterstand opgelopen. ,,In 24 uur produceren we 320.000 wisbladen voor ruitenwissers en 75.000 wisarmen'', zegt Van den Houte. ,,Dat moet gecompenseerd worden.''

(lej)