BRUSSEL - De 150 personeelsleden van het textielbedrijf Domo, in Zele, gaan maandag een dag in staking omdat het sectorale loonoverleg met de werkgeversfederatie Febeltex is afgesprongen. De christelijke textielvakbond kondigt nog meer protestacties aan.

Febeltex noemt de staking ,,buiten proportie'' en roept op tot nieuw overleg. Volgens directeur Fa Quix wijzen de textielwerkgevers het cao-voorstel van de sociaal bemiddelaar niet af, maar willen ze door het ,,polijsten van de tekst'' de kostprijs ervan tot 4,5% beperken.

Quix ontkent de beschuldiging door de vakbonden dat er hierdoor liquiditeitsproblemen zouden komen bij het sociale fonds in de textielsector. Hij benadrukt dat het mechanisme van de automatische loonindexering gegarandeerd blijft, maar zonder dat er nu al een vaste datum voor die indexering wordt vastgelegd.

papierindustrie : hier hebben vakbonden en werkgevers wel een loonakkoord afgesloten. De cao garandeert een loonstijging van 4 %, die op bedrijfsvlak tot maximaal 4,5 % kan worden opgetrokken.

distributie : de onderhandelaars van Fedis en van de bediendenbonden zaten gisteravond opnieuw aan tafel. De uitkomst - loonakkoord of staking op 6 en 7 mei - was onvoorspelbaar.

(jir)