BRUSSEL - De Belgische koperverwerkingsgroep Cumerio staat vanaf vandaag op Euronext in Brussel genoteerd. Gisteravond plakte de non-ferrogroep Umicore een beginkoers van 10,5 euro op het aandeel. Cumerio was tot gisteren een 100 procent filiaal van Umicore.

Met een beginkoers van 10,5 zit de waardering van Cumerio in het midden van de prijsvork van 9 tot 12,5 euro die in het beursprospectus naar voren werd geschoven.

De topman van Umicore, Thomas Leysen, verwacht de eerste dagen en weken na de beursgang van Cumerio een grote handel in het nieuwe aandeel. De bestaande aandeelhouders van Umicore krijgen een aandeel Cumerio per aandeel Umicore dat ze in hun bezit hebben.

Het is niet alleen uitkijken naar de koersontwikkeling van Cumerio, maar ook naar die van Umicore zelf. Cumerio wordt immers in mindering gebracht op de waarde van het aandeel van Umicore. Bij het beursslot gisteren was Umicore 76 euro waard, een verlies van 1,3 procent vergeleken met de dag voordien.

De beursgang vindt plaats op een tijdstip dat de prijzen van de grondstoffen hoge toppen scheren. Een heel verschil met amper een jaar geleden, toen ze nog op kelderniveau zaten.

Leysen zei dat het wat al te gemakkelijk is om te stellen dat Umicore de afsplitsing en de beursgang van de koperafdeling Cumerio perfect getimed heeft. De prijzen van het ruwe koper en de koersen van de kopermijnen zouden wel eens dicht bij hun piek kunnen zitten, maar nu beginnen pas de goede jaren voor kopersmelters en -verwerkers, zei hij. Omdat de koperverwerkers nu gaan profiteren van de productieverhogingen in de kopermijnen en de volgehouden vraag naar geraffineerd koper. En dat zal de raffinageprijzen nog zeker twee jaar sterk ondersteunen.

Voor Umicore is de afsplitsing van de koperafdeling het sluitstuk van zijn gedaanteverwisseling. Het begon in 1995 met een zware herstructurering die gecombineerd werd met een volledige modernisering. Een andere grote stap was de overname van de edelmetalengroep PMG (Precious Metals Group), de grootste overname uit de geschiedenis van Umicore.

Nu Cumerio op eigen kracht verder gaat, kan Umicore zich volgens Leysen volledig concentreren op een versnelde groei van de technologische metalen. Voor Cumerio zelf ziet hij een leidersrol bij de schaalvergroting in de Europese koperverwerkingssector. Zeker in Centraal-Europa en de landen rond de Zwarte Zee, waar de kopermarkt de komende jaren veel sneller zal groeien dan in de rest van Europa.