BRUSSEL - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeringsgroep Fortis denkt eraan zijn tak ,,asset management'' (fondsenbeheer) te verkopen, zo schrijft de Wall Street Journal. Volgens de krant bekijkt Fortis verschillende opties. Ook de verkoop van Belgolaise is nabij.

Fortis reageerde gisteren met een ,,geen commentaar op geruchten''. Toch is volgens analisten een verkoop niet uit te sluiten. ,,Je ziet nu al dat lagekostenoperatoren fondsen aanbieden tegen zeer lage beheersvergoedingen. De hoge vergoedingen die in België doorgaans betaald worden, zijn op termijn niet houdbaar. Vanuit dat standpunt is het niet onverstandig om de activiteit te verkopen'', zegt Dirk Peeters, analist bij KBC Securities.

Fortis Investments is nu al organisatorisch een aparte divisie van de bank, iets wat overigens opgelegd is door de toezichthouder. Het is vanuit internationaal standpunt een middelgrote speler, die voor 140 miljard euro fondsen van derden beheert. Daarnaast beheert Fortis nog 182 miljard euro voor eigen rekening.

Welk deel Fortis zou desinvesteren, is niet duidelijk. Wellicht gaat het om de fondsen onder beheer voor derden, maar daarin zit ook 53 miljard euro beheer voor ,,private banking'' (vermogensbeheer voor vermogende klanten). De Amerikaanse zakenkrant citeert een mogelijke verkoopopbrengst van 750 miljoen euro, wat suggereert dat slechts een gedeeltelijke verkoop overwogen wordt.

Peeters merkt op dat alle opties open staan voor Fortis: een gedeeltelijke verkoop, een joint venture of andere samenwerking met andere spelers, tot en met een beursgang. Opmerkelijk is dat er onlangs nog geruchten waren dat Fortis een fondsenbeheerder zou kopen in Duitsland. Fortis Investments was afgelopen jaar goed voor 9 % van de bedrijfswinst van Fortis.

Fortis is ook één van de favorieten voor de aankoop van de Nederlandse NIB Bank. Deze bank heeft een aantal gespecialiseerde diensten die goed aansluiten bij de bankverzekeraar. Fortis staat ten slotte op het punt om Belgolaise, actief in Afrika, te verkopen. Die verkoop zou eerstdaags beklonken worden.

(pdd)