BRUSSEL - KBC Groep betreurt de prijzenslag die momenteel in de bank- en verzekeringssector woedt. ,,De kaarten zijn geschud in de markt. Met een prijzenslag heb je niets te winnen. We doen er voorlopig enkel selectief aan mee'', zo zei Willy Duron, de voorzitter van het directiecomité van KBC Groep gisteren.

Eén van de agressieve spelers op de markt is Fortis, bevestigde Duron. ,,Maar op actie volgt reactie, en soms is het moeilijk te zien wie begonnen is. Wij alvast niet'', zei Duron. ,,We blijven kalm, maar als het meer dan zes maanden duurt, moet je ook reageren. Voorlopig doen we dat enkel selectief.''

Uitspraken dat vier ,,grote'' banken te veel is voor België, en dus een nieuwe fusie noodzakelijk is, onderschrijft Duron niet. ,,De kaarten zijn geschud. Ik geloof niet dat er op de Belgische markt op korte termijn een verschuiving mogelijk is.'' Volgens Duron heeft KBC uitzicht op 5 tot 10 jaar winstgroei dankzij Centraal-Europa en heeft de bank geen fusie nodig.

KBC blijft, ondanks de stagnerende economie en correctie op de beurs, optimistisch over 2005. ,,Afgelopen kwartaal was zeer goed'', zei Duron. Er was een meevaller van 66 miljoen euro in Tsjechië bij de CSFOB. De kredietverliesratio en schadelasten blijven laag, de premie-inkomsten stijgen en in België zakken de kosten bij de bank door het vertrek vorig jaar van 800 medewerkers (de laatste groep van het plan 2001). Enkel de concurrentieslag is storend.

Duron zei ten slotte dat KBC de overname van enkele kleine instellingen zoals Eural en Keytrade niet bekijkt, en sprak berichten tegen dat de groep goed geplaatst is om Bank Dewaay over te nemen.

(pdd)